Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα, που συνδυάζει τουρισμό, πολιτισμό, παράδοση και φυσικό περιβάλλον, υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά για ολόκληρη την χώρα. Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ομιλία του στα Γιάννινα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Το δίκτυο των μονοπατιών έχει μήκος 380 χιλιομέτρων, σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό της Ιόνιας Οδού και διασχίζει τις περιοχές της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων.
Αναπτύσσεται πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές, μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το έργο της αποτύπωσης και της καταγραφής του ενιαίου μονοπατιού βρίσκεται σε εξέλιξη και σκοπός είναι να πιστοποιηθεί και να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια.
Ένα μέρος άλλωστε αυτού του μονοπατιού, το Ursa Trail στο Μέτσοβο, γνωστό ως «μονοπάτι της αρκούδας» στην περιοχή του Μετσόβου ήδη έχει πιστοποιηθεί και κατατάσσεται πλέον στα κορυφαία της Ευρώπης.
Το Epirus Trail, όπως είναι η επίσημη ονομασία, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ορεινή περιπέτεια που διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα. Όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». Με ένα αρχικώς εκτιμώμενο μήκος 400 χλμ., το Epirus Trail είναι η μεγαλύτερη ενιαία πεζοπορική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, ενώ μελλοντικός στόχος είναι να ενωθούν περιοχές της Ηπείρου αλλά και να επεκταθεί προς την Μακεδονία.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.
Οι περιοχές που διασχίζει περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικές εναλλαγές τοπίου, ενδιαφέρον ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ τα πολιτιστικά στοιχεία που το «ντύνουν» του προσδίδουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού –και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού- ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή.
Προς αυτόν τον στόχο, στη δημιουργία και πιστοποίηση του Epirus Trail, αποδίδεται μεγάλη σημασία.
Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται από στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με την καθοδήγηση και συντονισμό των Ηλία Γκαρτζονίκα (Περιφέρεια Ηπείρου- Τμήμα Τουρισμού) και Χαρητάκη Παπαϊωάννου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) οι οποίοι είχαν κάνει και τον αρχικό σχεδιασμό.
Οι εργασίες καταγραφής των δεδομένων στο πεδίο εκτελούνται από ομάδα ειδικών, όπως ο Χρήστος Λάμπρης (οδηγός βουνού), ο Άγγελος Αδαμακόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός) και ο Τρ. Αδαμακόπουλος (πολ. μηχανικός). Η καταχώρηση των δεδομένων διεκπεραιώνεται από τον Νίκο Βέη (τεχνικό GIS), ενώ ειδικά τεχνικά θέματα συμπληρώνονται από την Ρεγγίνα Κούτση (δρ. γεωλόγο).
Για τη καλύτερη και ταχύτερη καταγραφή των αναγκαίων υποδομών κατά μήκος του συνόλου της πεζοπορικής διαδρομής χρησιμοποιείται μια σύνθετη τεχνική ταχείας χωροθέτησης και προδιαγραφής των έργων υποδομής, των εργασιών κατά μήκος των μονοπατιών και της αναγκαίας σήμανσης, το οποίο αναπτύχθηκε από την AnaDigit, ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Κορωνίδα της τεχνικής αυτής είναι η πρωτοποριακή εφαρμογή Trail Creator, ενώ όλες οι επεξεργασίες υποστηρίζονται από ειδικούς γεωμετρικούς αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί από τον Γιάννη Σοφό (δρ. τοπογράφο) και έχουν εγκατασταθεί στο σέρβερ της AnaDigit.