της Εύας Οικονομάκη

Στην αγορά εξοχικών κατοικιών, ως ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνες, αναζητώντας αποδόσεις. Η ηπειρωτική χώρα, με αιχμή την Πελοπόννησο χάρη στην εγγύτητά της από την Αθήνα, συγκεντρώνει την προσοχή των Ελλήνων που βολιδοσκοπούν την αγορά της εξοχικής κατοικίας προκειμένου να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων.

Καταλυτικό ρόλο στην τάση που διαπιστώνεται έπειτα από δύο χρόνια πλήρους στασιμότητας διαδραματίζει η ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία, σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που προμηνύουν ένα καλό για τον ελληνικό τουρισμό καλοκαίρι, καλλιεργούν το έδαφος για… επιστροφή των Ελλήνων στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας. Τα τελευταία δύο χρόνια η υγειονομική κρίση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που βρίσκονταν σε ισχύ είχαν «παγώσει», μεταξύ άλλων, και την αγορά εξοχικής κατοικίας, με το ενδιαφέρον των Ελλήνων να αναζωπυρώνεται πλέον σταδιακά και τα ακίνητα να δύνανται να αποτελέσουν σημαντική πηγή έξτρα εισοδήματος για τους ιδιώτες.

«Ο κλάδος του τουρισμού, λόγω των συνθηκών, δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες που τόσο αλλοδαποί όσο και εγχώριοι επενδυτές φαίνεται να μην τις αφήνουν ανεκμετάλλευτες», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η εξοχική κατοικία, με επίκεντρο αυτή τη φορά τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, επανέρχεται στο προσκήνιο και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις υψηλές αποδόσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν. Ενδεικτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, βάσει των οποίων, η ζήτηση για φέτος στην Ελλάδα καταγράφει άνοδο 232% για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Ο χάρτης των τιμών

Μικρή αύξηση που κυμαίνεται πέριξ του 10% καταγράφουν οι ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσιους προορισμούς, οι οποίες ξεκινούν από 50.000 ευρώ σε κάποιον προορισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας και υπερβαίνουν ακόμη και τα 500.000 ευρώ.

To μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων συγκεντρώνουν οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με την Πελοπόννησο να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων χάρη στον αριθμό των προς πώληση ακινήτων και στη μικρή απόσταση από το κλεινόν άστυ. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης για μία μονοκατοικία 70 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευής του 1982, στο Κατάκολο ξεκινά από 50.00 ευρώ, ενώ για ένα διαμέρισμα 65 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, κατασκευής του 2019 η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 115.000 ευρώ. Πιο… τσιμπημένες είναι οι τιμές πώλησης σε έναν εκ των πιο δημοφιλών προορισμών της Πελοποννήσου, στο Γύθειο, όπου ένα ισόγειο διαμέρισμα 95 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, κατασκευής του 1950 πωλείται έναντι 230.000 ευρώ.

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στην Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Μία ισόγεια μονοκατοικία 130 τ.μ., κατασκευής του 1981, με 4 υπνοδωμάτια διατίθεται προς πώληση έναντι 105.000 ευρώ, τη στιγμή που μία μεζονέτα, 3 υπνοδωματίων, 325 τ.μ., κατασκευής του 2033 έχει τιμής πώλησης τα 550.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο εξοχικών κατοικιών. Το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85 τ.μ.-100 τ.μ. σε πολλές περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ – 150.000 ευρώ. Στόχος των επενδυτών είναι η δυνατότητα να επισκέπτονται τις αργίες, τα τριήμερα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες το εξοχικό τους και παράλληλα λόγω της αυξημένης κινητικότητας που καταγράφεται τα τελευταία 2 έτη σε ηπειρωτικούς προορισμούς πλησίον της θάλασσας, να το εκμεταλλευτούν και μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης», προσθέτουν παράγοντες της αγοράς.

Εντονη κινητικότητα για την αγορά εξοχικών κατοικιών διαπιστώνεται και στη Θεσσαλία, με αιχμή τις περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Πήλιο, έναν παραδοσιακό προορισμό που ενδείκνυται για διακοπές τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ενδεικτικά, η τιμή πώλησης για μία ισόγεια μονοκατοικία, 150 τ.μ., δύο υπνοδωματίων και κατασκευής του 2000 στην Πορταριά ξεκινά από 250.000 ευρώ. Σταθερά στις προτιμήσεις των Ελλήνων που θέλουν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στην αγορά ακινήτων, εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί, βρίσκεται και η Χαλκιδική, όπου μία ισόγεια μονοκατοικία 110 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, κατασκευής του 2005 στη Σιθωνία πωλείται έναντι 330.000 ευρώ.