Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, που τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στη Βαυαρία της Γερμανίας, άνοιξαν ξανά.
Κάτι που αναμενόταν με ανυπομονησία από τη βιομηχανία. Αλλά ο βαυαρικός τουρισμός απέχει σήμερα αρκετά από τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, ο αριθμός των κρατήσεων βρίσκεται σε σταθερό επίπεδο. Αλλά οι ακυρώσεις και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο ζήτημα.
Γενικά, αναμένονται καλά ποσοστά πληρότητας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός για το διάστημα μετά από αυτό.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν πιστεύουν πλέον ότι τα ξενοδοχεία θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων Covid-19 αυξάνεται και πάλι σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ξενοδόχους στη Βαυαρία.

Εάν υπήρχε ένα άλλο κλείδωμα στη Γερμανία, ή απλά στη Βαυαρία, το αποτέλεσμα θα ήταν «καταστροφικό», σύμφωνα με ειδικούς του βαυαρικού τουρισμού.

Σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στην Άνω Βαυαρία, το Μόναχο και άλλες πόλεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες πωλήσεων λόγω της πανδημίας.

  • Μόνο το Μόναχο αγωνίζεται με μείωση 60% στις διανυκτερεύσεις.
  • Το περασμένο καλοκαίρι το ποσοστό πληρότητας ήταν μόνο 40%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ήταν 70%.

Ο κύριος λόγος για αυτό, σύμφωνα με την Τουριστική Ένωση Άνω Βαυαρίας, είναι η έλλειψη διεθνών επισκεπτών και επαγγελματικών ταξιδιών.

Έτσι, το Μόναχο και άλλες μεγάλες πόλεις θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Όσον αφορά στον Ιούνιο, η εικόνα ήταν μάλλον κακή για τον βαυαρικό τουρισμό. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 32% σε σύγκριση με το 2019.

Γενικά, το 2020 οι διανυκτερεύσεις στη Βαυαρία μειώθηκαν από περίπου 101 εκατομμύρια σε 60 εκατομμύρια.

Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες των ξενοδόχων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς πολλοί προσωρινοί εργαζόμενοι έχουν μεταναστεύσει σε άλλες βιομηχανίες.

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από την κυβέρνηση

Για αυτόν τον λόγο, η Βαυαρική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Dehoga) ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκλείσει τη βιομηχανία από πιθανό κλείσιμο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Η Dehoga έχει καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων και ζητά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανοίγματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, ορισμένοι εκπρόσωποι του τομέα είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σύμφωνα με την Τουριστική Ένωση Άνω Βαυαρίας, παρατηρήθηκε μια θετική τάση και αυξανόμενη ζήτηση. Με αυξανόμενη εισροή ιδιαίτερα αισθητή στις αγροτικές περιοχές.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της πόλης του Μονάχου προβλέπουν ότι η επιθυμία για εκδρομές στην πόλη δεν θα μειωθεί. Κι αυτό γιατί οι πόλεις προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που είναι επιθυμητή σε ταξιδιώτες.

Οι ενδιαφερόμενοι στη βιομηχανία, από ορεινούς προορισμούς, εταιρείες σκαφών έως τους χειριστές κάστρων ή άλλα σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Dehoga.
Και αναμένουν τις εξελίξεις στον τομέα τους προσεχείς μήνες. Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ένα άλλο κλείδωμα που θα εμποδίσει τις προσπάθειες τους.