Η χώρα που είναι γνωστή για τα παγκόσμιας κλάσης χιονοδρομικά κέντρα – όπως St Moritz, Zermatt και Klosters – που συρρέουν όλοι οι VIP’s του πλανήτη, κινδυνεύει αφού τo “αιώνιο Ελβετικό χιόνι” -που αποτελεί και το “σήμα κατατεθέν” του χειμερινού τουρισμού της – δεν είναι τελικά αιώνιο.

Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι στον δημοφιλή προορισμό σκι, που χαρακτηρίζεται από τις εντυπωσιακές Ελβετικές Άλπεις, τα χιόνια λιώνουν και έχει χαθεί σημαντικό μέρος τους.

Οι επιστήμονες με στοιχεία από τον ελβετικό Data Cube, αποκαλύπτουν ότι το χιόνι σταδιακά εξαφανίζεται από το ελβετικό οροπέδιο και γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Περιοχές με ελάχιστη ή μηδενική χιονόπτωση καλύπτουν πλέον το 44% της εθνικής επικράτειας στην Ελβετία σε σύγκριση με το 36% στο παρελθόν (μεταξύ 2005 και 2017), σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων δύο δεκαετιών του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (GRID).

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται πιθανώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζουν οι επιστήμονες επισημαίνοντας ότι η αύξηση των περιοχών που έχουν λίγο ή δεν έχουν καθόλου χιόνι, υπολογίζεται σε 5.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα τελευταία 12 χρόνια. Από  την περίοδο 1995-2005 το χιόνι κάλυπτε το 27% της Ελβετίας, ενώ μεταξύ 2005-2017 είχε μειωθεί στο 23%. Η απώλεια του χιονιού στο πέρασμα των χρόνων υπολογίζεται συνολικά σε 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.