Ο UNWTO έχει εστιάσει στις επενδύσεις σε έναν πιο ανθεκτικό και βιώσιμο τουρισμό ενισχύοντας τη συνεργασία του τόσο με τη διεθνή κοινότητα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο UNWTO προσχώρησε στην Παγκόσμια Συμμαχία Επενδύσεων για την Ανάπτυξη (WIDA). Ως μέρος της Συμμαχίας, ο UNWTO θα εργαστεί για να βελτιώσει τόσο το επίπεδο όσο και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων στον τομέα, με στόχο την υποστήριξη και την επιτάχυνση της υλοποίησης της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili λέει:

«Οι επενδύσεις είναι πολύ συχνά το συστατικό που λείπει για να κάνουμε πραγματικότητα τα κοινά μας σχέδια για έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό τουριστικό τομέα. Ο UNWTO είναι περήφανος που συμμετέχει στην Παγκόσμια Συμμαχία Επενδύσεων για την Ανάπτυξη και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να ξανασκεφτούμε και να μετατρέψουμε τις επενδύσεις σε τουρισμό».

Ο πρόεδρος της WIDA, James Zhan, προσθέτει:

«Η WIDA αναγνωρίζει πλήρως ότι ο UNWTO έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό για βιώσιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ενίσχυση των επενδύσεων μετά την πανδημία

Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, τα επίπεδα των επενδύσεων στον τουρισμό μειώθηκαν δραματικά. Η Εξειδικευμένη Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών θα διοργανώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) με θέμα τις «Πράσινες Επενδύσεις» και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Zurab Pololikashvili, η ενισχυμένη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους του ιδιωτικού τομέα θα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενίσχυση των επιπέδων επενδύσεων όσο και για κατευθύνοντας τη χρηματοδότηση σε έργα που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

«Για αυτόν τον λόγο, είμαι χαρούμενος που ο UNWTO επιβεβαίωσε τη νέα μας συμφωνία με την Ετήσια Επενδυτική Συνάντηση (AIM)», λέει ο κ. Pololikashvili.

Σύμφωνα με τη δέσμευση των δύο Οργανισμών να συνεργαστούν για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο UNWTO θα πρωτοστατήσει στο «Τμήμα Επενδύσεων Τουρισμού», μια επίσημη παράλληλη εκδήλωση της επερχόμενης Ετήσιας Επενδυτικής Συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Μαΐου στο Άμπου Ντάμπι,στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.