της Εύας Οικονομάκη

Την πρόταση του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος που θα αποτυπώνει το επιδημιολογικό προφίλ κάθε χώρας, βάσει του οποίου θα ταξινομούνται ενιαία τα κράτη (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο), παρουσιάζει σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην Επιτροπή Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προτάσσοντας την ανάγκη χάραξης ενιαίας στρατηγικής σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, η υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για τις μετακινήσεις με στοχευμένα μέτρα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να θωρακιστεί ο τουρισμός και να μπορέσει να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, μονοπωλεί την ατζέντα του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ) αναδεικνύει τη σημασία θέσπισης ενιαίων κανόνων που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις διεθνώς και θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για να αναπτύξουν οι αεροπορικές εταιρείες το πλάνο τους για την επόμενη χρονιά.

Κοινή γραμμή

Σύμφωνα με την ταξινόμηση, η οποία θα έχει πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα έχουν οριστεί, θα λαμβάνονται κοινές αποφάσεις για τις προϋποθέσεις εισόδου σε κάθε χώρα, δηλαδή τι είδους καραντίνα θα επιβάλλεται, αν θα πρέπει να επιβληθεί καραντίνα, αν θα είναι υποχρεωτικό το CPR τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ή ποιες συστάσεις θα ισχύουν με γνώμονα το «χρώμα» κάθε χώρας.

Απώτερος στόχος είναι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης κοινοτικά και η σύσταση από τον ΠΟΤ για ενιαία εφαρμογή του πρωτοκόλλου από όλα τα κράτη, εξέλιξη που τα επιτρέψει την ουσιαστική επανεκκίνηση των ταξιδίων. «Η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου σε σχέση με αυτό που εφαρμόστηκε φέτος είναι υποχρεωτική για το 2021 στο όνομα του ευρωπαϊκού τουρισμού. Κάναμε ένα μικρό βήμα, τώρα πρέπει να πάμε παραπέρα και σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε για τη λήψη κοινών πρωτοκόλλων. Σε αυτό τον άξονα εδράζεται η στρατηγική μας για το 2021», επισημαίνει ο Χ. Θεοχάρης, λέγοντας ότι ο ΠΟΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μεγενθυτικός φακός των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, με δεδομένο ότι η Ευρώπη είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του πλανήτη. «Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί να ταξιδέψει. Ο κόσμος έχει αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας και πλέον οι κρατήσεις πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή», τονίζει.

Στοχευμένα μέτρα

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πιο γρήγορων και αξιόπιστων τεστ, τα οποία θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό της επόμενης τουριστικής χρονιάς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, να εμφανίζεται θετικά διακείμενος στη ανάγκη νέων, γρήγορων τεστ που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε κοινοτικό επίπεδο.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Χ. Θεοχάρης, η χάραξη κοινής γραμμής και η λήψη στοχευμένων μέτρων αναμένεται να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα, πάνω στον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη θα διαμορφώσουν τα δρομολόγιά τους για τη νέα σεζόν, θέτοντας έτσι το οικοσύστημα του τουρισμού σε σταθερή βάση. Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς στελέχη κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών, οι ενιαίοι κανόνες στα ταξίδια σε επίπεδο Βρυξελλών είναι απαραίτητοι, ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στις αερομεταφορές και να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη οι τουρίστες.

Άλλωστε, ο τουρισμός εσωτερικού αλλά και εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κυριαρχήσει στο προσεχές διάστημα, με περισσότερους από 267 εκατομμύρια Ευρωπαίους να πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ταξίδι αναψυχής ετησίως και το 78% να περνά τις διακοπές του στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.