Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να επιτρέψουν στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία να γίνουν τα τελευταία μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς σύνορα της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και να τερματίσουν τις διακρίσεις.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως τόνισαν αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει την άρση των ελέγχων σε όλα τα εσωτερικά σύνορα για αυτές τις δύο βαλκανικές χώρες στις αρχές του 2023.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συνολικά 547 ψήφους υπέρ και 49 κατά, καθώς και 43 αποχές.

Παράλληλα επέκριναν την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει απόφαση προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να γίνουν επίσημα τα νεότερα μέλη της Ζώνης Σένγκεν.

«Η διατήρηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εισάγει διακρίσεις και έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των μετακινούμενων εργαζομένων και των πολιτών, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές.

Με την παρεμπόδιση των εισαγωγών, των εξαγωγών και της ελεύθερης ροής εμπορευμάτων από τα λιμάνια, βλάπτεται επίσης την ενιαία αγορά της ΕΕ».