• Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Μυκόνου για να συζητήσουν τις προτεραιότητες στο πλαίσιο της συνεργασίας τους
  • Η CLIA ανακοίνωσε ότι διεξάγει μελέτη σε συνεργασία με την Oxford Economics σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, που εκπροσωπεί το 95% του κλάδου, επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της στην αποτελεσματική συνεργασία με δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας πάνω στις κορυφαίες προτεραιότητες του κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνο τουρισμό, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μύκονο.

Εκπροσωπώντας την CLIA, η κα Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, και ο κ. Νίκος Μερτζανίδης, Αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών, επισκέφτηκαν το δημοφιλές νησί του Αιγαίου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Χρήστο Βερώνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Κουσαθανά–Μέγα, και τον Επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος, του Τμήματος Κρουαζιέρας & Αναπληρωτή Υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Υ.Α.Λ.Ε.), κ. Νικόλαο Βαρδαλάχο.

Οι εκπρόσωποι της CLIA αναγνώρισαν την παγκόσμια σημασία που έχει η Μύκονος ως προορισμός κρουαζιέρας, η οποία μάλιστα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, και εστίασαν στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το νησί από την κρουαζιέρα και να προωθηθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η CLIA στηρίζει τις τοπικές προσπάθειες για θέσπιση συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (Berth management system) στη Μύκονο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, με γνώμονα τις δυνατότητες του λιμένα και του προορισμού, και με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία των επιβατών. Άλλωστε, η δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών, περιβάλλοντος λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι μεταξύ των πέντε πυλώνων του Σχεδίου Δράσης της CLIA για την Ελλάδα.

Τόσο ο κ. Βερώνης όσο και οι κύριοι Μέγας και Βαρδαλάχος, συμφώνησαν ότι η κρουαζιέρα είναι εξαιρετικά σημαντική τουριστική δραστηριότητα για τη Μύκονο και τόνισαν ότι το νησί επιδιώκει να εξυπηρετεί όλα τα κρουαζιερόπλοια με τον βέλτιστο τρόπο.

Η Μαρία Δεληγιάννη δήλωσε: «Η βιομηχανία κρουαζιέρας είναι περήφανη που συνεργάζεται με τις αρχές της Μυκόνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Κλειδί για αυτή τη συνεργασία είναι η προσεκτική διαχείριση για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας σε επίπεδο λιμανιού και προορισμού και για την προστασία της εμπειρίας των επισκεπτών, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία».

Oxford Economics: Οι οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στη Μύκονο

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, με την CLIA να ανακοινώνει ότι διεξάγει μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στη Μύκονο και αξιολόγηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας στο νησί, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Oxford Economics και το λιμάνι της Μυκόνου.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία του τουρισμού κρουαζιέρας, ο οποίος σε εθνικό επίπεδο στήριξε περισσότερες από 14.300 θέσεις εργασίας και συνεισέφερε συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2022.

Η κα Δεληγιάννη τόνισε: «Η νέα μελέτη μας για τις επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία, με πρωτογενείς πληροφορίες απευθείας από επιβάτες, πληρώματα, επιχειρήσεις και τουριστικούς πράκτορες, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κλίμακας της οικονομικής συνεισφοράς του κλάδου».

Στην ίδια κατεύθυνση, η CLIA ενημέρωσε τις τοπικές αρχές της Μυκόνου για τα βήματα που κάνει ο κλάδος προς την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης, εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών επί του σκάφους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων.

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Απαριθμεί 55 μέλη- εταιρείες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων 303 υπερωκεάνιων κρουαζιερόπλοιων, που αντιπροσωπεύουν το 95% του τομέα της κρουαζιέρας. Εκ μέρους των μελών και των συνεργατών του, ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον κρουαζιερόπλοιων, προωθώντας θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για εκατομμύρια επιβάτες που επιλέγουν την κρουαζιέρα ετησίως. Φέτος, η CLIA προβλέπει ότι ο ετήσιος αριθμός επιβατών παγκοσμίως θα φθάσει τα 35 εκατομμύρια. Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τις διευθύνσεις https://cruising.org ή https://europe.cruising.org