Οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν μια μικρή “έκρηξη” στον τουριστικό τους τομέα, ωστόσο ορισμένα προβλήματα καθίστανται όλο και πιο προφανή. Ένα από αυτά είναι και η παγίδα της χαμηλής τιμής.

Για παράδειγμα, στην Αυστρία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων, πολλοί πάροχοι ταξιδίων και φιλοξενίας της Αυστρίας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Ο διευθυντής του Αυστριακού Συλλόγου Ξενοδόχων (ÖHV), θεωρεί ότι ο πυρήνας του προβλήματος του κλάδου είναι ο τουρισμός χαμηλού κόστους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο πλευρές της σημερινής τουριστικής κατάστασης στην Ευρώπη. Από τη μια οι επίσημοι φορείς χαίρονται από την αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων και την παράλληλη αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας βλέπουν την κατάσταση κάπως διαφορετικά.

“Η καταγεγραμμένη αύξηση στον τουρισμό επιτεύχθηκε από τις φθηνές προσφορές”, λέει η Michaela Reitterer, Πρόεδρος του Αυστριακού Συνδέσμου Ξενοδόχων (ÖHV). Αυτό φαίνεται και στους αριθμούς. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 4,2%, αλλά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε μόνο κατά 1,7%. Τούτο σημαίνει μείωση του εισοδήματος ανά διανυκτέρευση και στροφή των τουριστών στην αναζήτηση πιο ευνοϊκών προσφορών.

“Οι τουρίστες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα καθώς η κρίση παραμένει στο μυαλό τους”, λέει η κυρία Reitterer. Πέρυσι, ο κλάδος δεν άξιζε τις φορολογικές αυξήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Η Petra Nocker-Schwarzenbacher, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Τουρισμού του WKO, προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι πολλές αυστριακές εταιρείες τουρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, παρά την αύξηση στις διανυκτερεύσεις. Θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ (φόρος για διανυκτερεύσεις) καθώς και η παράταση των περιόδων απόσβεσης αποτελούν τις κύριες πτυχές που είναι υπεύθυνες γι ‘αυτό.

Ειδικότερα, στην Αυστρία, ο ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις αυξήθηκε από 10% σε 13% με τη φορολογική μεταρρύθμιση το 2016. Στις γειτονικές χώρες, τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα. Στην Ιταλία, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περίπου 10%, στη Γερμανία 7% και στην Ελβετία μόνο 3,8%.