Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένα ινστιτούτο που διευθύνεται από τους Ταλιμπάν εκπαιδεύει επαγγελματίες του τουρισμού και της φιλοξενίας για να προσελκύσει ταξιδιώτες στο Αφγανιστάν.

Η πρώτη του ομάδα αποτελείται από περίπου 30 άνδρες. Οι μαθητές διαφέρουν ως προς την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική εμπειρία. Είναι όλοι άντρες -οι Αφγανές απαγορεύεται να σπουδάσουν πέραν της έκτης δημοτικού- και δεν ξέρουν τίποτα για τον τουρισμό ή τη φιλοξενία. Αλλά όλοι είναι πρόθυμοι να προωθήσουν μια διαφορετική πλευρά του Αφγανιστάν.

Το 2021, υπήρχαν 691 ξένοι τουρίστες, στην χώρα ενώ το 2022, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 2.300 και πέρυσι ήταν 7.000.

Ο Mohammad Saeed, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρισμού στην Καμπούλ, λέει ότι η μεγαλύτερη αγορά ξένων επισκεπτών είναι η Κίνα λόγω της εγγύτητας και του μεγάλου πληθυσμού της.

Ωστόσο, υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Η πρόσβαση στις βίζες είναι δύσκολη και ακριβή. Πολλές χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους με το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία και καμία χώρα δεν τους αναγνωρίζει ως νόμιμους κυβερνήτες της χώρας.
Οι πρεσβείες του Αφγανιστάν είτε έκλεισαν είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους. Υπάρχει ένας συνεχής αγώνας εξουσίας μεταξύ των πρεσβειών και των προξενείων του Αφγανιστάν που στελεχώνονται από άτομα από την πρώην υποστηριζόμενη από τη Δύση διοίκηση και εκείνων που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής Τουρισμού, παραδέχεται ότι υπάρχουν εμπόδια για την ανάπτυξη του αφγανικού τουρισμού, αλλά λέει ότι συνεργάζεται με υπουργεία για να τα ξεπεράσει.

Ο απώτερος στόχος του είναι να έχει βίζα κατά την άφιξη για τους τουρίστες, αλλά αυτό μπορεί να είναι χρόνια μακριά. Προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, το οποίο είναι μισοστρωμένο ή ανύπαρκτο σε ορισμένες περιοχές της χώρας και οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν.

Η πρωτεύουσα Καμπούλ έχει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις, αλλά κανένα αεροδρόμιο του Αφγανιστάν δεν έχει απευθείας δρομολόγια με μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Κίνα, η Ευρώπη ή η Ινδία.

Παρά τις προκλήσεις, ο Mohammad Saeed θέλει το Αφγανιστάν να γίνει μια τουριστική δύναμη, μια φιλοδοξία που φαίνεται να υποστηρίζεται από τους κορυφαίους ηγέτες των Ταλιμπάν.