Τη δημιουργία του πρώτου Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) στην Ελλάδα, για το νησί της Σαντορίνης, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Κινητήριος μοχλός ίδρυσης του, η επιλογή θωράκισης του Τουρισμού των νησιών του Νότιου Αιγαίου, μέσα από την εκ βάθρων αλλαγή και εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής του τουριστικού προϊόντος.

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδεδομένη δομή, που μεταξύ άλλων λειτουργιών, διαχειρίζεται το σύνολο της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης σε έναν προορισμό.
Λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαρτίζεται από όλους όσοι διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, τόσο ιδιώτες όσο και δημόσιους φορείς, είναι ευέλικτη στις αποφάσεις, διαχειρίζεται το προϊόν και όχι απλά το προβάλλει, παρακολουθεί συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό και τις καλές διεθνώς πρακτικές.

Έχει μορφή που της δίνει τη δυνατότητα να έχει έσοδα και να μπορεί να αντλεί πόρους και τεχνογνωσία από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

“Η κρίση που βιώνει φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία, και ως αποτέλεσμα και η ελληνική οικονομία, πρέπει όχι μόνο να μας κάνει πιο δυνατούς, αλλά να αποτελέσει καταλύτη αλλαγών που θα θωρακίσουν τα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού”. δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η δημιουργία του DMO Σαντορίνης, θα γίνει με βάση την μελέτη που έχει εκτελέσει το Υπουργείο Τουρισμού, με ιδρυτικούς φορείς, εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Θήρας, την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Λεμβούχων του νησιού.

Το επόμενο διάστημα το καταστατικό, τη δομή και το σχέδιο του νέου οργανισμού αναμένεται να παρουσιάσουν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μαζί με τον Δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Αντώνη Ηλιόπουλο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Νομικό και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων Νίκο Κανακάρη.