Στη Σαντορίνη φιλοξενείται φέτος, στις 23 και 24 Οκτωβρίου η Τελετή Βράβευσης Historic Hotels of Europe Awards 2017.

Ο θεσμός της βράβευσης των Ιστορικών Ξενοδοχείων ξεκίνησε το 2013. Κάθε χρόνο κοινό από όλο τον κόσμο ψηφίζει ηλεκτρονικά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, τα ιστορικά ξενοδοχεία της προτίμησής του σε 10 διακριτές κατηγορίες.
Η τελετή βράβευσης φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους φιναλίστ  από την Ευρώπη συγκατελέγονται και 4 ελληνικά ξενοδοχεία: Kyrimai στη Μάνη, Esperas στη Σαντορίνη, Marpessa στο Αγρίνιο και Allegory στη Ρόδο.
Οι τελικοί νικητές θα ανακοινωνθούν στο επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών ιστορικών ξενοδοχειακών δικτύων από 13 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ξενοδόχοι φιναλίστ για τα βραβείο Historic Hotels of Europe Awards.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Σαντορίνη μέσα από την Ελληνική φιλοσοφία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία με μια σειρά εκδηλώσεων όπως το  βιωματικό εργαστήριο με θέμα την ηθική θεωρία του Αριστοτέλη όπως αποτυπώνεται στα Ηθικά Νικομάχεια, ευκαιρία ανάδειξης του έργου του μεγάλου φιλοσόφου με αφορμή το έτος Αριστοτέλη 2016 από την UNESCO, την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης από τον ίδιο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Ντούμα που επιβλέπει τις ανασκαφικές εργασίες, οινογνωσία με Σαντορινιό κρασί σε οινοποιεία του νησιού και γνωριμία με διατροφικά προϊόντα της Σαντορίνης.

Η τελετή φιλοξενείται από τα ελληνικά ιστορικά ξενοδοχεία Yades Greek Historic Hotels με οικοδεσπότες τα ιστορικά ξενοδοχεία Aigialos και Esperas στη Σαντορίνη.

Υποστηρικτές των εκδηλώσεων είναι η BMW Hellas, το VSN Hub, η Taste3 Tea Obsession και η εταιρεία Trip2Taste, τα οινοποιεία Boutari, Santo Wines, Domaine Sigalas, Hatzidakis Winery και ElaGold.

Τα επίσημα δείπνα επιμελούνται η Chef Κωνσταντίνα Φάκλαρη από το Aigialos και το εστιατόριο Selene.
Όλες οι εκδηλώσεις τελούνται από την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Ο οργανισμός Historic Hotels of Europe είναι μη κερδοσκοπικός. Δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια από τη σύμπραξη 13 εθνικών ξενοδοχειακών δικτύων, με στόχο τη σύζευξη του Πολιτισμού με τον Τουρισμό σε Ευρωπαϊκή διάσταση για τη διάσωση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ξενοδοχείων που λειτουργούν σε Ιστορικά Κτίρια και είναι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Ο οργανισμός εκπροσωπεί περισσότερα από 500 ξενοδοχεία στην Ευρώπη.

Πρόεδρος του οργανισμού από το 2013 είναι η Ελληνίδα Βαρβάρα Αυδή, ιδρύτρια του δικτύου Υάδες Ελληνικά Ιστορικά Ξενοδοχεία.