Στην μεταμόρφωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επιβατών στοχεύει η τελική φάση της ανακαίνισης του αεροδρομίου του Μάντσεστερ ύψους 1,3 δισ. λιρών.

Η επένδυση των 440 εκατ. λιρών έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει το ρόλο του αεροδρομίου ως παγκόσμιας πύλης του Ηνωμένου Βασιλείου στο βορρά, συνδέοντας την περιοχή με περισσότερους διεθνείς προορισμούς.

Η τελευταία επένδυση θα ολοκληρώσει τη μετατροπή του Τερματικού 2 από το check-in στην παραλαβή αποσκευών καθώς και τις αναβαθμίσεις αεροδρομίου για την εξυπηρέτηση αεροσκαφών επόμενης γενιάς.

Ο διευρυμένος τερματικός σταθμός πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025 για να εξυπηρετεί το 80% του συνόλου των επιβατών, με τον τερματικό σταθμό 1 στη συνέχεια να κλείνει 63 χρόνια αφότου άνοιξε από τον Δούκα του Εδιμβούργου το 1962.

Νέες θέσεις εργασίας

Περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη φάση κατασκευής δύο ετών, ενώ ανεξάρτητη ανάλυση δείχνει ότι περίπου 16.400 επιπλέον θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έως το 2040 ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας που τονώνεται από την επέκταση του αεροδρομίου και του δικτύου δρομολογίων του.

Η ίδια έρευνα – από την York Aviation – αποκαλύπτει ότι η τρέχουσα συνεισφορά του αεροδρομίου του Μάντσεστερ στην οικονομία του Βορρά, ύψους 3,5 δισ. λιρών, αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 80%, σε 6,3 δισ. £ έως το 2040 ως αποτέλεσμα της πλήρους παράδοσης του μετασχηματισμού.

Μια περαιτέρω ώθηση 2,9 δισ. λιρών θα προκληθεί μέσω της αυξημένης παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που ταξιδεύουν και εμπορεύονται παγκοσμίως μέσω του Μάντσεστερ την ίδια περίοδο.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2015 με ένα 10ετές όραμα να φέρει επανάσταση στην εμπειρία των πελατών στο North hub και να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες των δύο διαδρόμων πλήρους μήκους.

Η πρώτη φάση είδε τον τερματικό σταθμό 2 υπερδιπλασιασμένο σε μέγεθος τον Ιούλιο του 2021.