Του Χάρη Ντιγριντάκη

Γυρίζει οριστικά σελίδα το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν. Μετά από δεκαετίες λουκέτου βρέθηκε ικανός «παίκτης» για να δώσει πνοή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή η οποία τελευταία βρίσκεται εν αναπτύξει.

Κατά πληροφορίες πλειοδότης του 16.000 τ.μ. κτιρίου ανακηρύχθηκε η υπό τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο εταιρεία ανάπτυξης Dimand με τίμημα άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προσφορά κατέθεσε και η Brown Hotels η οποία επιδίωκε να αποκτήσει το κτίριο προκειμένου να μετασκευαστεί σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοδοτούσα εταιρεία Dimand έχει ως στόχο να μετατρέψει το Μινιόν σε κτίριο μικτής χρήσης ήτοι σε γραφεία, με εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων και εστιατόρια, αν και πριν ένα μήνα στελέχη της εξέταζαν και τη δημιουργία διαμερισμάτων.

H εν λόγω κίνηση εδράζεται στη στρατηγική της Dimand να επενδύει σε κτίρια εμβληματικά που χρήσουν ανάπλασης όπως ο Πύργος Πειραιά.

Λίαν προσφάτως ενδιαφέρον για το Μινιόν είχαν δείξει τόσο η Ισραηλινή εταιρεία Real Estate, Ζoia που έχει λάβει ισχυρή θέση σε ακίνητα του κέντρου και η Prodea Investments οι οποίες τελικώς δεν υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά.

Υπογραμμίζεται ότι η Dimand είχε ήδη εισέλθει στην αγορά της Ομόνοιας αποκτώντας το Σαρόγλειο Μέγαρο το οποίο μετατρέπεται σε ξενοδοχείο του Ομίλου Marriott.

Σημειώνεται ότι η πώληση του θρυλικού ακινήτου επί της λεωφόρου Πατησίων είχε εμφιλοχωρήσει στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie στην οποία ανήκουν τα 16.000 τμ του κτιρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη του πλειοδότη με το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie και την ενημέρωση των ομολογιούχων πιστωτών είχαν ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Επίσης οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους και όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει η αγορά το τίμημα που πέτυχε η διοίκηση της Folli Follie (που είχε επεξεργαστεί κατά το παρελθόν, μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, διάφορα σενάρια αξιοποίησης) κρίνεται ικανοποιητικό.

Το κτίριο

Η εγκατάλειψη του κτιρίου ήταν εμφανής τις τελευταίες δεκαετίες απόρροια της υποβάθμισης της περιοχής.

Πρόκειται για το κτίριο που έγινε σήμα κατατεθέν της Αθήνας και αγαπημένος προορισμός των κατοίκων και των επισκεπτών της τον περασμένο αιώνα που πήρε το όνομά του από το πρώτο περίπτερο που ίδρυσε τη δεκαετία του ’30 με έναν συνέταιρό του ο Γιάννης Γεωργακάς.

Το ξεκίνημα του «Μινιόν» έγινε ουσιαστικά μεταπολεμικά, ενώ τη δεκαετία του ’70 το πολυκατάστημα, που ήταν μάλιστα το πρώτο που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες, έφτασε να είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο 1 δισ. δραχμές, νούμερο αστρονομικό για την εποχή.

Η τεράστια καταστροφή με την πυρκαγιά του 1980 ήταν ένα μεγάλο ορόσημο που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δημιούργημα του Γιάννη Γεωργακά και, έστω κι αν το νέο «Μινιόν» αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες του, ουδέποτε κατάφερε να ανακτήσει την παλιά του λάμψη, χάνοντας το τρένο των εξελίξεων στο εγχώριο λιανεμπόριο, αντιμετωπίζοντας ουκ ολίγα προβλήματα ρευστότητας και έχοντας τελικά τον χαρακτηρισμό της «προβληματικής επιχείρησης» με το οριστικό λουκέτο το 1998..