Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Στρογγυλή Τράπεζα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Τουρισμό παρουσιάζει έναν διαδικτυακό οδηγό για τα ταξίδια σε κράτη με καταπιεστικά καθεστώτα και τον «Χάρτη Κινδύνων Προορισμού», στην ITB 2023 τον Μάρτιο.

«Οι άνθρωποι κάνουν τον τουρισμό δυνατό – Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και δική σου δουλειά», είναι το σύνθημα της Στρογγυλής Τράπεζας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Τουρισμό, στην φετινή ITB στο Βερολίνο από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2023.

«Υπεύθυνος τουρισμός σε καταπιεστικά καθεστώτα»

Η ηλεκτρονική έκδοση «Υπεύθυνος τουρισμός σε καταπιεστικά καθεστώτα – Ένας οδηγός για τους διοργανωτές ταξιδιών για να βάλουν πρώτα τον άνθρωπο», θα βοηθήσει τους διοργανωτές ταξιδιών στο σύνθετο ζήτημα του πώς θα προσφέρουν υπεύθυνο τουρισμό σε αυταρχικά κράτη.

Δείχνει τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν, υποδεικνύει πιθανά πεδία δράσης και προσφέρει πρόσθετους συνδέσμους και πόρους.
Ο οδηγός θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακό σεμινάριο στις 28 Μαρτίου 2023 μαζί με τους Hauser Exkursionen και Studiosus Reisen, δύο από τους εμπλεκόμενους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Σύμφωνα με αναλύσεις, μόνο το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πραγματικά ελεύθερες χώρες.

«Χάρτης Κινδύνων Προορισμού»

Ο «Χάρτης Κινδύνων Προορισμού» είναι ένας εικονικός και διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης που βασίζεται σε 13 διεθνείς δείκτες που καλύπτουν διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα, οι πολιτικές ελευθερίες και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κάθε χώρα κατατάσσεται με βάση μια συνολική βαθμολογία και εμφανίζεται με το αντίστοιχο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, ο χάρτης περιλαμβάνει δεδομένα για 36 προορισμούς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους Ευρωπαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ωστόσο, πρόκειται να προστεθούν και άλλα δεδομένα.

Ο χάρτης παρέχει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν προορισμό. Αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στο υπάρχον εργαλείο “Get Started”, το οποίο παρουσιάζει τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του τουρισμού.
Θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακό σεμινάριο στις 19 Απριλίου 2023.

Η Στρογγυλή Τράπεζα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Τουρισμό

Η Στρογγυλή Τράπεζα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Τουρισμό αριθμεί σήμερα 35 μέλη από έξι χώρες. Ανάμεσα τους είναι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τουριστικές ενώσεις, ιδρύματα πιστοποίησης, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που σχετίζονται με τον κλάδο.

Αποτελεί μια ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου για την ανταλλαγή και τη μεταφορά γνώσεων στον κλάδο και παρέχει πληροφορίες. Παρέχει υλικό και παραδείγματα καλών πρακτικών σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τουρισμό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.