Green aircraft. 3D illustration.

Σχέδια για μια βιώσιμη εμπορική αεροπορία καταρτίζει η Boeing. Ειδικότερα, η εταιρεία ελπίζει να προσφέρει αεροπλάνα ικανά και πιστοποιημένα να πετούν με 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα έως το 2030.

Η Boeing είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις αντικαθιστώντας τα καύσιμα πετρελαίου με 100% βιώσιμα καύσιμα. Στόχος της είναι να  αντιμετωπίσει την επείγουσα πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης για τις Αεροπορικές Μεταφορές, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μειώνουν τις εκπομπές CO2 έως και 80% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του καυσίμου με δυνατότητα να φτάσουν το 100% στο μέλλον.

Σήμερα, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα αναμιγνύονται απευθείας με συμβατικά καύσιμα jet έως ένα μείγμα 50/50 – το μέγιστο επιτρεπόμενο.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευση της αεροπορίας για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2050, τα αεροπλάνα χρειάζονται να πετούν με 100% βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας πριν από το 2050.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μπορούν να παραχθούν από μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μη βρώσιμα φυτά, γεωργικά και δασικά απόβλητα, μη ανακυκλώσιμα οικιακά απορρίμματα και πολλά άλλα.