Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια: “Το 5th World Congress of Dermoscopy”- 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης.

Περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι από 75 χώρες του κόσμου θα έρθουν στην πόλη μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου που αρχίζει στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 16 Ιουνίου 2018.

Το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης διοργανώνεται από την “International Dermoscopy Society (Διεθνής Εταιρεία Δερματοσκόπησης)” και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού ξεπερνώντας σε αριθμό συνέδρων όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Το συνέδριο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την γενικότερη προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό, η οποία αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα κλινικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα στη δερματοσκόπηση και, εν γένει, τη διάγνωση και διαχείριση του καρκίνου του δέρματος.

“Η φιλοξενία του 5th World Congress of Dermoscopy”- 5ου Παγκόσμιου Συνέδριου Δερματοσκόπησης στην πόλη μας αναδεικνύει το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και υποδομές και έχει όλα τα εχέγγυα για να φιλοξενεί κορυφαία γεγονότα επιστημονικού επιπέδου διεθνούς εμβέλειας”, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της International Dermoscopy Society (Διεθνής Εταιρεία Δερματοσκόπησης) ο δερματολόγος Αιμίλιος Λάλλας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς η δερματοσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο για την αναγνώριση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος όπως και άλλων δερματολογικών παθήσεων, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα του εν λόγω συνεδρίου αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Θα ανακοινωθούν και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, πολύ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τα ακόλουθα ερωτήματα:

 Πόσο σχετίζεται τελικά η έκθεση στον ήλιο με την καρκινογένεση του δέρματος;

 Ποια ακριβώς είναι η σχέση του μελανώματος με τους σπίλους (ελιές);

 Πόσο έγκαιρα μπορεί να διαγνωσθεί το μελάνωμα και πώς;

 Ποιες ομάδες πληθυσμού χρειάζεται να κάνουν χαρτογράφηση;

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην αυτόματη διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης;

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι με διαφορά ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Ο πιο επιθετικός τύπος, τo μελάνωμα, είναι ο καρκίνος με την ταχύτερα αυξανόμενη επίπτωση.