Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι απεργίες στους σιδηρόδρομους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Gatwick Express, θα επαναληφθούν τον Οκτώβριο, αφού ακυρώθηκαν από τα συνδικάτα πριν από λίγες μέρες, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. 

Το συνδικάτο RMT ανακοίνωσε 24ωρη στάση το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη με τους επικεφαλής των σιδηροδρόμων για τις αμοιβές, την ασφάλεια εργασίας και τις συνθήκες εργασίας.

Το σωματείο μηχανοδηγών Aslef θα πραγματοποιήσει επίσης απεργία την 1 και 5 Οκτωβρίου σε 12 εταιρείες εκμετάλλευσης, λόγω διαφωνίας για τις αμοιβές.

Τα μέλη του RMT επρόκειτο να απεργήσουν ξανά στις 15 και 17 Σεπτεμβρίου, αλλά το συνδικάτο το ακύρωσε, μετά το θάνατο της Βασίλισσας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μετά την κηδεία της Βασίλισσας τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το RMT έσπευσε να ανακοινώσει την τελευταία 24ωρη απεργία του αφού «δεν έλαβε άλλες προσφορές από τη σιδηροδρομική βιομηχανία για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Το RMT είναι σε διαμάχη με το Network Rail και 14 εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων: Chiltern Railways, Cross Country Trains, Greater Anglia, LNER, East Midlands Railway, c2c, Great Western Railway, Northern Trains, South Eastern, South Western Railway, TransPennine Express, Avanti West Coast, West Midlands Trains και GTR (συμπεριλαμβανομένου του Gatwick Express).

Τα μέλη του Aslef, που επρόκειτο να απεργήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, και θα το κάνουν 1 και 5 Οκτωβρίου αφορούν 12 εταιρείες: Avanti West Coast, Chiltern Railways, Cross Country, Greater Anglia, Great Western Railway, Hull Train, LNER, London Overground , τρένα Northern, Southeastern, TransPennine Express και West Midlands.

Η Rail Delivery Group, η οποία εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης τρένων, είπε ότι οι νέες απεργίες θα «δημιουργούσαν τεράστια ταλαιπωρία στους επιβάτες τρένων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Άλλοι εργαζόμενοι στις μεταφορές από τα λεωφορεία Arriva Rail London, First Group Southwest καθώς και από την Hull Trains και πρόκειται επίσης να προχωρήσουν σε απεργία την 1η Οκτωβρίου.