Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το φαγητό και τις ευκαιρίες που έχει η γαστρονομία για βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, πολιτιστικές ανταλλαγές και ευημερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UN Tourism) διοργανώνει στις Φιλιππίνες το 1ο Φόρουμ Τουριστικής Γαστρονομίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Shangri-La Mactan στην πόλη Cebu από τις 26 έως τις 27 Ιουνίου.

Το Φόρουμ αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 300 παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών από κράτη μέλη του ΟΗΕ, συνδεδεμένων μελών και τουριστικών φορέων από διεθνείς οργανισμούς για να ανταλλάξουν γνώσεις και βέλτιστες τουριστικές πρακτικές στις περιοχές του Ειρηνικού, της Ανατολικής και της Νότιας Ασίας.

Οι Φιλιππίνες δεσμεύονται να αξιοποιήσουν τη στρατηγική θέση τους στην περιοχή και να προωθήσουν στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο πρωτοβουλίες με την πλούσια και ποικιλόμορφη γαστρονομία.

Σύμφωνα με την Future Market Insights (FMI) η τουριστική αγορά γαστρονομίας των Φιλιππίνων είναι στα σε 5,4 δις δολάρια το 2022 και προβλέπεται σύνθετη ανάπτυξη ετησίως στο 14,7% την επόμενη δεκαετία.

Τα καλύτερα πιάτα του κόσμου

Εμβληματικά φιλιππινέζικα πιάτα, όπως το κοκκινιστό χοιρινό και κοτόπουλο πιάτο adobo, η ξινή σούπα sinigang με βάση το ταμαρίνθ και το δημοφιλές lechon και sisig ψητό στη φωτιά έχουν κερδίσει επαίνους από γνωστούς δημοσιογράφους τροφίμων στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, ο αείμνηστος σεφ και τηλεοπτικός παρουσιαστής Anthony Bourdain, ενώ δείπνησε στο Cebu, χαρακτήρισε το lechon το «καλύτερο γουρούνι ποτέ» και δήλωσε ότι το τσιγαρισμένο χοιρινό sisig της Pampanga είναι «ιδανικά τοποθετημένο για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά του κόσμου συνολικά». Ο κριτικός τροφίμων Andrew Zimmern, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει ότι το φαγητό των Φιλιππίνων ως «το επόμενο μεγάλο πράγμα» στις ΗΠΑ ήδη από το 2017.

Στις Φιλιππίνες η πόλη Iloilo, προστατευόμενη της UNESCO για τη γαστρονομία και περιοχές όπως οι Western Visayas, η διοικητική περιφέρεια Cordillera, η Pampanga και το Cebu συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη προγραμμάτων Slow Food.

Παράλληλα, αυξανόμενη είναι γ δημοτικότητα του φιλιππινέζικου και fusion φαγητού σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμα βραβεία και αναφορές σε Φιλιππινέζους σεφ, εστιατόρια, φαγητό, σοκολάτα, ακόμη και αλκοολούχα ποτά και οινοπνευματώδη ποτά.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Τουρισμού των Φιλιππίνων αποφάσισε να προωθήσει περαιτέρω τη μαγειρική της χώρας, αναγνωρίζοντας το τεράστιο δυναμικό της ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στην Ασία.

Σερβίροντας κάτι περισσότερο από φαγητό, ο γαστρονομικός τουρισμός περικλείει τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις ενός έθνους.
Για τις Φιλιππίνες, η προώθηση του τομέα οδηγεί σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει τη θέση της χώρας ως τουριστική δύναμη.