Από την επόμενη χρονιά θα λειτουργεί το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ασφαλείας των τριών λιμανιών της Ρόδου, το οποίο θα παραδοθεί επισήμως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου στις 14 Δεκεμβρίου.
Το σύστημα ασφαλείας στα λιμάνια Ακαντιάς, Αγγέλων και Κολόνας θα ελέγχει την πρόσβαση εισερχομένων οχημάτων και χρηστών, ηλεκτρονικών περιπολιών, επιτήρησης λιμενικών εγκαταστάσεων και χώρων εκμετάλλευσης.
Προβλέπεται επίσης ακτινοσκοπικός έλεγχος επιβατών και καταγραφής της κάρτας επιβίβασης τους σε υπόχρεους κατά τον ISPS πλόες.
Ήδη το σύστημα είναι σε πιλοτική λειτουργία από τις 12 Νοεμβρίου 2019.

Σύγχρονος τρόπος ελέγχου

Στόχος, είναι η βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας των διακινουμένων και των εγκαταστάσεων, η οποία θα ενισχύει μέτρα και μέσα.
Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχομένων στο χώρο, αποτελεί κομβικό στοιχείο στην ενίσχυση της ασφάλειας και ο σύγχρονος τρόπος ελέγχου που καθιερώνεται με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα συντελέσει στην αναβάθμιση, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το διεθνές επιβατικό κοινό και τους χρήστες, όσο και στην εικόνα και τη θέση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου στο ευρωπαϊκό δίκτυο θαλασσίων μεταφορών και λιμένων.

24ωρη παρακολούθηση σε στεριά και θάλασσα

Η φιλοσοφία του συστήματος έχει γίνει με γνώμονα την ασφάλεια με την 24ωρη παρακολούθηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην στεριά και τη θάλασσα και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του κώδικα ISPS.
Το έργο κόστους 3,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.