Στις 4 με 6 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν για 5η χρονιά οι μοναδικοί αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης “Santorini Experience”, με θέα τον απαράμιλλης ομορφιάς παγκόσμιο τουριστικό προορισμό της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 05/10, θα δοθούν ταυτόχρονα οι εκκινήσεις των διαδρομών τρεξίματος 15χλμ by Samsung και 10χλμ, στις 08.15 το πρωί, ενώ η διαδρομή των 5 χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος» θα εκκινήσει στις 11:00 το πρωί. Όλες οι διαδρομές έχουν ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία.

Την Κυριακή 06/10, η δράση θα είναι κολυμβητική καθώς οι συμμετέχοντες θα νιώσουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα του ηφαιστείου. Συγκεκριμένα, θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν την διαδρομή 1,5 μιλίου (2,4 χλμ.) από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών, έχοντας την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους, στον αγώνα open water swimming by Vikos. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10:00 το πρωί από το ηφαίστειο.

Ο αγώνας πραγματοποιείται υπό την τεχνική καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή και τεχνικού διευθυντή Νίκου Γέμελου, με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τους κανονισμούς της FINA και την ασφάλεια της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, της Lifeguard Patrol, του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Θήρας, του Atlantis Dive Center και του Ναυτικού Ομίλου Σαντορίνης.

Στην φετινή διοργάνωση θα δώσουν το δυναμικό παρών ο αργυρός Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Σπύρος Γιαννιώτης, ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, Yasunari Hirai, καθώς και η ελίτ της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιώργος Αρνιακός και οι πρωταθλητές Ελλάδας Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Δημήτρης Μανιός, οι δίδυμοι Έλληνες της διασποράς που αγωνίζονται με τα χρώματα της εθνικής Ολλανδίας, Γιώργος και Τίμος Σκοτάδης και οι Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Ειρήνη Διακουμάκου, Μαρία Φιλοπούλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντινέσκου, Παναγιώτης Αλογάκος, Μαρία Κηρύκου, Τριανταφυλλιά Διακουμάκου και Μελίνα Τροχαλάκη.