Σύμφωνα με την  τελευταία έρευνα «Travel Trends TravelSupermarket Tracker» της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών TravelSupermarket,  το 31% των Βρετανών θα κανονίσει τις διακοπές του, κάνοντας  κράτηση μέσω ενός online ταξιδιωτικού πράκτορα,  το 20% μέσω ενός online tour operator και το 15% μέσω ενός site σύγκρισης τιμών.

Ωστόσο ένα ποσοστό 14% των 5.000 ερωτηθέντων Βρετανών δήλωσε ότι θα έκανε κρατήσεις τηλεφωνικά. Ενώ όταν πρόκειται για έρευνα σχετικά με το ταξίδι, ένα 12% δήλωσε ότι θα δει τον «high street» ταξιδιωτικό του πράκτορα για την παροχή συμβουλών.  

Επίσης το 52% θα χρησιμοποιήσει μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο για τις πρώτες αναζητήσεις του για τις διακοπές, το 40% θα χρησιμοποιήσει sites κριτικών για να πάρει τις απόψεις άλλων ταξιδιωτών, και το 37% δήλωσε ότι θα επισκεφτεί ιστοσελίδες ταξιδιωτικών γραφείων. Η Ισπανία αναμένεται να έχει το προβάδισμα, φέτος, με το 11% των Βρετανών να σχεδιάζουν ήδη τις διακοπές τους εκεί, ακολουθούν η Ιταλία (3%) και η Πορτογαλία (2%).

Ο Bob Atkinson, ειδικός σε θέματα τουρισμού από το TravelSupermarket, σχολίασε: «Η μετάβαση στην on-line αναζήτηση για τον προγραμματισμό των διακοπών μας -είτε για έρευνα είτε για κρατήσεις- είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στην τουριστική αγορά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να συνεχίζεται. Το διαδίκτυο κάνει την έρευνα για τις διακοπές μας κατά πολύ ευκολότερη. Τα sites κριτικής και αξιολόγησης αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, καθώς οι τουρίστες εμπιστεύονται τη γνώμη των άλλων τουριστών -και καθώς οι Βρετανοί σκέφτονται ολοένα και περισσότερο την οικονομία, για να βρουν την καλύτερη δυνατή τιμή για τις διακοπές τους, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συγκρίνουν τιμές και να πάρουν την καλύτερη προσφορά».

Ελπινίκη Τζουάνου