της Εύας Οικονομάκη

Το Πάσχα φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν τους πρώτους τουρίστες οι ξενοδόχοι, ποντάροντας στην προσέλκυση τόσο Ελλήνων ταξιδιωτών, όσο και επισκεπτών από τις Βαλκανικές χώρες. «Προσδοκούμε το Ορθόδοξο Πάσχα να γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού. Κάνουμε προσπάθειες για να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας κυρίως για εσωτερικό τουρισμό και για τους τουρίστες που μπορούν να έλθουν οδικώς στη χώρα μας. Στοίχημά μας είναι να ανοίξουμε στις αρχές Μαΐου για να καταφέρουν να έρθουν οι ομόθρησκοι γείτονές μας», επισημαίνει στο touristoday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Μπορεί μέχρι στιγμής η ζήτηση που έχει αρχίσει να υπάρχει για την Ελλάδα να μην αποτυπώνεται σε κρατήσεις, ωστόσο, οι ξενοδόχοι, και ιδιαίτερα όσοι έχουν μονάδες στη βόρεια Ελλάδα και εν γένει στην ηπειρωτική χώρα, παρατηρούν ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την περίοδο του Πάσχα. «Το Πάσχα μπορεί να αποτελέσει για εμάς το “φιλί της ζωής”», εξηγούν. Ενδεικτικό της δυναμικής που μπορεί να έχει η τουριστική κίνηση το Πάσχα είναι το γεγονός ότι το 2018 περισσότεροι από 500.000 ταξιδιώτες από τις Βαλκανικές χώρες ταξίδεψαν στη χώρα μας την εβδομάδα του Πάσχα.

Πάντως, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, η σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική από τις 15 Ιουνίου και μετά, με τους ξενοδόχους να ευελπιστούν ότι φέτος θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τις μονάδες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το 2020.

Επιδότηση των τεστ

Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες από τις Βαλκανικές χώρες, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής προτίθενται να επιδοτήσουν μέρος του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που απαιτείται να κάνουν όσοι τουρίστες περνούν τα ελληνικά σύνορα με προορισμό τους τη Χαλκιδική.

«Σκοπεύουμε να καλύψουμε ένα μέρος του κόστους των PCR tests που θα πρέπει να κάνουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη Χαλκιδική. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους ταξιδιώτες να μας επιλέξουν. Σε πρώτη φάση εξετάζουμε αυτή η επιδότηση να χορηγηθεί στους ταξιδιώτες από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, ενώ τις τελευταίες ημέρες μας έχουν προσεγγίσει tour operators και μας ρωτούν εάν αυτή η κάλυψη μέρους του κόστους του PCR θα ισχύσει και για άλλες αγορές», υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Τάσιος από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα δοθεί αυτή η επιδότηση στους τουρίστες. «Οι τουρίστες θα επιδεικνύουν την απόδειξη για του τεστ στο οποίο έχουν υποβληθεί κατά το check in και είτε θα επιδοτείται μέρος του κόστους με χρήματα είτε με την παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα ένα γεύμα, μια εκδρομή κ.λπ.», καταλήγει.