Με επική απόδοση στο παρκέ της Uber Arena του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός, επέστρεψε μετά από 13 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας την έβδομη Ευρωλίγκα του και ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια από τις πιο ονειρεμένες σεζόν στην ιστορία του.

Με σκορ 80-95 συνέτριψε τη “βασίλισσα” Ρεάλ Μαδρίτης, με οδηγό την ψυχή των παικτών και τη μαεστρία του προπονητή του, Εργκίν Αταμάν.

Το σύνθημα έδωσε ο Κώστας Σλούκας, που αναδείχθηκε MVP της τελικής αναμέτρησης (24 πόντους με 4/4 τρίποντα, 2/2 δίποντα και 8/9 βολές) αλλά και ολόκληρου του Final Four. Συνοδοιπόροι ο Κέντρικ Ναν (21 πόντους) και ο Ματίας Λεσόρ (17 πόντους).

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο από οπαδούς του “τριφυλλιού” που θύμιζε ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς ακόμη κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με -14 πόντους, οι παίκτες του αγωνίστηκαν με πίστη για τη νίκη.

Οι 11 πόντοι με την πίεση που άσκησε στα μετόπισθεν ο Τζέριαν Γκραντ, οι μάχες κάτω από τα καλάθια και τα μεγάλα σουτ του Ντίνου Μήτογλου, η ενέργεια του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, η αποτελεσματικότητα του Χουάντσο Ερναγκόμεθ, η ετοιμότητα του Λούκα Βιλντόζα, η ψυχραιμία του Μάριους Γκριγκόνις, το πάθος του Ιωάννη Παπαπέτρου και η θέληση του Κώστα Αντετοκούνμπο, έθεσαν τα θεμέλια για το επτάστερο θαύμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ξεπερνώντας ένα δύσκολο ξεκίνημα, με την πρώτη περίοδο να λήγει 36-25 υπέρ της «βασίλισσας», ο Παναθηναϊκός έπαιξε άμυνα για σεμινάριο από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, έκανε τους Μαδριλένους να βρίσκουν το καλάθι με το «σταγονόμετρο», και στο τέλος βρήκε δεκάδες μεγάλα σουτ από όλους τους παίκτες του φτάνοντας στον θρίαμβο.

Οι τελευταίες στιγμές ήταν εντελώς διαδικαστικές με το πάρτι του «τριφυλλιού» να έχει στηθεί και το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 80-95.

Ο θριαμβευτής του Βερολίνου λαμβάνει περίπου 1,76 εκατ. ευρώ, μέσα από μόνο μία νίκη. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα ενισχυθεί με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στον μικρό τελικό, ο Ολυμπιακός που κατέλαβε την τρίτη θέση θα προσθέσει στα ταμεία του 880.000 ευρώ και η Φενέρμπατσχε, 762.000 ευρώ, αντιστοίχως.

Μετά την νίκη του τριφυλλιού με 95-80 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο «πράσινο» Βερολίνο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, το «πάρτι» ξεκίνησε από την Ομόνοια και συνεχίστηκε στο Σύνταγμα και μπροστά στη Βουλή, με την «πράσινη λαοθάλασσα» να δημιουργεί συγκλονιστικές εικόνες και να μην σταματά τον χορό και τα συνθήματα.

Πλήθος οπαδών του Παναθηναϊκού κατέκλυσε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 14:10, προσγειώθηκε το αεροσκάφος με την αποστολή.

Παίκτες και προπονητές επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό πούλμαν με το σύνθημα «The King is back» προκειμένου να μεταβούν στο Parking 5 του ΟΑΚΑ, για να γιορτάσουν με τον κόσμο τους, την μεγάλη επιτυχία.