Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν πολύ για τους νέους κανόνες σε κρατήσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται όταν τεθεί σε λειτουργία το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η Ryanair δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επιτρέπουν κρατήσεις last minute, ενώ οι αερομεταφορείς παραπονέθηκαν επίσης για άλλες προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή του EES.

Το EES περιλαμβάνει την ηλεκτρονική καταγραφή και αποθήκευση δεδομένων, όπως η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος εισόδου και εξόδου των ταξιδιωτών που διασχίζουν τα σύνορα Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, να επιβεβαιώνουν την ταξιδιωτική επιλεξιμότητα των επιβατών.
Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή ερωτημάτων επαλήθευσης στο σύστημα για να διαπιστωθεί εάν οι επιβάτες έχουν την κατάσταση «OK» ή «NOT OK».

Σύμφωνα με την Ryanair, η προθεσμία των 48 ωρών δεν θα της επιτρέψει να πουλήσει αεροπορικά εισιτήρια της τελευταίας στιγμής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τα έσοδα όλων των αεροπορικών εταιρειών.

Ο αερομεταφορές δήλωσε ότι το έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετές φορές, πρέπει να τύχει καλύτερης διαχείρισης.
Απαίτησε από τις αρχές της ΕΕ, πριν τεθεί σε λειτουργία, να διασφαλίσουν ότι θα παράσχουν εκπαίδευση στα αεροδρόμια για να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές.
Διαμαρτυρήθηκε επίσης για τους κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν με βίζα μακράς διαμονής, καθώς αυτοί δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του EES.
Πλέον θα διενεργούν συνήθεις ελέγχους θεώρησης και σε όσους διαθέτουν βίζα μακράς διαμονής, προκαλώντας καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Άλλες προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του EES, είναι οι ασαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των διακοπών του συστήματος, καθώς και η επιβίβαση των επιβατών σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να λάβουν μηνύματα «επιβίβασης» ή «μη επιβίβασης».

Το EES θα ξεκινήσει επίσημα στις 6 Οκτωβρίου 2024. Η ημερομηνία επιβεβαιώθηκε από την Eurotunnel, αλλά οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εκδώσει δήλωση σχετικά με το θέμα.

Η εφαρμογή του διασφαλίζει ότι το μπλοκ συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας καθώς και στην πρόληψη των κινδύνων εντός των συνόρων της ΕΕ.