Τρόπους για να συνδέσουν τον τουρισμό με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων ώστε να ξεφύγουν από τη λογική του μαζικού τουρισμού ψάχνουν οι ελληνικές περιφέρειες.

Λόγω της πολιτικής αστάθειας της Τουρκίας, 30 εκατ. τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν κατά 9% και θα ξεπεράσουν τα € 1,3 δισ.

Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές περιφέρειες θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα  και να προωθήσουν τον αγροτουρισμό.

Ο αγροτουρισμός συνδέει  τον τουρισμό  με τη γεωργία, αξιοποιώντας  τα τοπικά χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων. Όσον αφορά στα τρόφιμα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ, των οποίων τα διατροφικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με τα ευρωπαϊκά συστήματα διασφάλισης ποιότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Κοτζιάς, δήλωσε ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για να δημιουργηθεί το σωστό περιβάλλον, ώστε να αναπτυχθεί η γεωργία και ο τουρισμός.

«Εάν ο πρωτογενής τομέας συνεργαστεί με τον τουρισμό, μέσω ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα», επέμεινε.

Οι περιφέρειες πιστεύουν ότι η σύνδεση του αγροτικού τομέα με τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας καθώς και η ενίσχυση της «περιφερειακής συνείδησης» των καταναλωτών θα  συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.

Από την Κεντρική Μακεδονία έως την Κρήτη, οι περιφέρειες δημιουργούν συμπράξεις με την υποστήριξη της ΕΕ και προσπαθούν μέσω συνεργιών να συνδέσουν διάφορα τμήματα της οικονομίας.

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε  την ανάγκη να «ξεφύγουμε» από τη λογική του μαζικού τουρισμού, που στην Ελλάδα σημαίνει αυξανόμενες τιμές και κακή ποιότητα.

«Αλλάζουμε αυτή την εικόνα δημιουργώντας μια αυθεντική γεύση, μια βιωματική προσέγγιση στο τουριστικό προϊόν που συνδέεται με τον μύθο, την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό», είπε ο κ. Θάνος.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η ιδέα του αγροτουρισμού μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για «αναγέννηση της υπαίθρου», καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για την επιστροφή των νέων  στις αγροτικές περιοχές αλλά και  για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών.

Σε  μελέτη που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από την Επιτροπή Γυναικών και την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις γυναίκες  στις αγροτικές περιοχές,, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν το «σύνθετο» ρόλο της  γυναίκας  για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών.

«Ο αγροτικός τουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει την παροχή αγαθών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, είναι ένας τομέας χαμηλού κινδύνου, δημιουργεί θέσεις εργασίας, επιτρέπει τον συνδυασμό προσωπικής και οικογενειακής ζωής με την εργασία και ενθαρρύνει τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ειδικά τις γυναίκες, να παραμείνουν στην ύπαιθρο», όπως ανέφερε η έκθεση.

Όσον αφορά τους νέους, η οργάνωση των ευρωπαίων αγροτών Copa-Cogeca πιστεύει ότι η ανάπτυξη «έξυπνων χωριών» όχι μόνο θα  ενίσχυε την ευημερία των αγροτών, αλλά ταυτόχρονα θα καθιστούσε τον κλάδο ελκυστικότερο  για τους νέους.

«Οι αγρότες δεν είναι μόνο παραγωγοί τροφίμων, αλλά και εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, ενώ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές και παρουσιάζοντας μια ελκυστικότερη ύπαιθρο για αγροτουρισμό», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.