Διπλή απειλή αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες : τη διατήρηση των φυσικών τους πόρων και παράλληλα τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να εγκαταλείψουν τον τουρισμό ως πηγή πλούτου και τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας.
Ο οργανισμός «Comunidad MED», στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED, εισήγαγε στη Βαρκελώνη διάφορα προγράμματα βιώσιμου τουρισμού. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων του τουρισμού.
Οι ταξιδιώτες πολυτελείας ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.124 ευρώ ανά ταξίδι αναψυχής. Το 16% των χρημάτων πηγαίνουν στις δραστηριότητες που ασχολούνται με την επίσκεψη στον προορισμό. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 500 ευρώ για να απολαύσουν την καλύτερη εμπειρία προορισμού. Τούτο προκύπτει από το Βαρόμετρο Premium Tourism που παρουσίασε η Braintrust.
Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι της πόλης βλέπουν τον αστικό τουρισμό θετικά, παρά την αυξανόμενη εισροή επισκεπτών τα τελευταία χρόνια.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την «Παγκόσμια έρευνα σχετικά με την αντίληψη των κατοίκων για τον τουρισμό: επιπτώσεις και μέτρα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και της IPSOS.
Οι τουριστικές δαπάνες των Ευρωπαίων τουριστών
Το 63% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, 1% λιγότερο από πέρυσι. Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα δαπανήσουν περισσότερα. Ο προϋπολογισμός τους θα αυξηθεί κατά 3%, με μέσο όρο 2.019 ευρώ. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στις χώρες της ευρωζώνης, όπου ο μέσος όρος φτάνει τα 2.099 ευρώ, 5% περισσότερο από ό, τι το 2018.
Νέες γενιές Γιαπωνέζων τουριστών που φθάνουν τώρα στην Ισπανία είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών (οι αποκαλούμενοι millennials). Ωστόσο, οι ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά τους είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα άλλων κοινωνικοδημοκρατικών ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι ταξιδιώτες τείνουν λιγότερο στην πολιτιστική κληρονομιά και περισσότερο στη ζωντανή εμπειρία.