Σύνταξη: tourismtoday.gr

Δύο πρώην οικονομικά στελέχη της Booking.com -που ιδρύθηκε στην Ολλανδία- θα περάσουν σύντομα την πόρτα του ανακριτή στην Ιταλία, κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή 153 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ολλανδικός ταξιδιωτικός γίγαντας είναι ύποπτος ότι δεν πλήρωσε φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην Ιταλία για πωλήσεις αξίας περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω κρατήσεων που έγιναν στον ιστότοπο.

Η ολλανδική εισαγγελία θα συνεργαστεί με την Ιταλία κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους Olivier Bisserier και Marcela Martin. Η Ιταλία ξεκίνησε ήδη την έρευνα το 2018.

Συγκεκριμένα η αστυνομία της Γένοβας ανέφερε τότε σε ανακοίνωση της ότι «αποκάλυψε μαζική φοροδιαφυγή άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε απλήρωτο ΦΠΑ από το 2013 έως το 2019 από ένα πολυεθνικό διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα την Ολλανδία», χωρίς να αναφέρει το όνομα της εταιρείας.

Η Guardia di Finanza, η ιταλική υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων, ισχυρίζεται ότι η Booking.com ενεπλάκη σε φοροδιαφυγή όταν ενοικίαζε εξοχικές κατοικίες μεταξύ 2013 και 2019, μη μεταφέροντας 153 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ.

Ο Olivier Bisserier ήταν ο Chief Financial Officer στην Booking.com από το 2013 έως το 2019 και τη θέση του ανέλαβε η Marcela Martin από το 2019 έως το 2020.

Οι ιταλικές αρχές έστειλαν αρχικά ευρωπαϊκή εντολή έρευνας, τον Αύγουστο του 2018, αλλά η ολλανδική εισαγγελία αρνήθηκε.
Μια τροποποιημένη έκδοση με περισσότερες πληροφορίες που στάλθηκε ένα χρόνο αργότερα οδήγησε τελικά σε μια συνάντηση μεταξύ των Ιταλών και Ολλανδών εισαγγελέων τον περασμένο μήνα.

Τον Ιανουάριο η Ολλανδία θα παραδώσει τα στοιχεία που ζήτησε η Ιταλία και οι δύο πρώην διευθυντές θα οδηγηθούν στον ανακριτή, με την Ολλανδία να διευθύνει την ανάκριση.

Η Guardia di Finanza πιστεύει ότι η Booking.com θα έπρεπε να έχει εισπράξει τους φόρους από την ενοικίαση κατοικιών από ιδιώτες που συχνά δεν έχουν δικό τους ΑΦΜ.

Η Booking.com είναι σε πλήρη συνεργασία με τις ιταλικές φορολογικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη των ιδιοκτητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της να συμμορφώνονται με τους κανόνες ΦΠΑ της χώρας τους και ότι η εταιρεία ενεργεί μόνο ως μεσάζων.