Στην αμερικανική Hines το Athens Ledra έναντι 33,5 εκατ.
Στον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη το management. Αναζητείται το Brand

Ο κύβος ερρίφθη για το Athens Ledra. Ο 5ος πλειστηριασμός που διεξήχθη χθες ήταν και ο ακροτελεύτιος για το Landmark ξενοδοχείο που δεσπόζει εδώ και πολλά έτη στη λεωφόρο Συγγρού. Αυτή τη φορά το «γήινο» ελάχιστο τίμημα του πλειστηριασμού (10 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από την προηγούμενη φορά) από την Alpha Bank, ανέδειξε πλειοδότη. Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines, που δια του εκπροσώπου της στην Ελλάδα κ. Πολ Γομόπουλου πρόσφερε το ποσό των 33,5 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ το management της μονάδας πρόκειται να αναλάβει ο ξενοδόχος κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης ο οποίος φέρεται να ήταν παρών και στη σχετική χθεσινή διαδικασία. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη ο κ. Διασκαλαντωνάκης αναζητά το Brand-αλυσίδα το οποίο μέσω Franchise θα δώσει τον απαραίτητο «χαρακτήρα και ύφος» στο σημερινό Athens Ledra που χρήζει ανακαίνισης η οποία εκτιμάται από γνώστες της αγοράς ότι θα κοστίζει 10 εκατ. ευρώ περίπου (κυρίως λόγω του γεγονότος ότι για ένα έτος κλειστό). Πάντως το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα κυμανθεί ανάλογα με την επιλογή κατηγορίας της μονάδας. Ως γνωστόν ο κ. Δασκαλαντωνάκης συνεργάζεται στα Βαλκάνια με τον όμιλο Starwood η οποία εξαγοράστηκε από την Marriott.

Eίναι κοινός τόπος, ότι η Hines είχε εντάξει στο μικροσκόπιο της την ελληνική αγορά. Προσπαθούσε εδώ και τέσσερα χρόνια να τοποθετηθεί στην αγορά ακινήτων της χώρας μας, καθώς και σε αυτή των ξενοδοχείων με υψηλές υπεραξίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Hines με partner τον κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη είχε ενδιαφερθεί αρχικά για το Capsis στη Ρόδο και αργότερα για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, καθώς και για το Hilton της Αθήνας. Είχε, επίσης, καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια Στέγγου για την εξαγορά του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Υπογραμμίζεται ότι στο παρελθόν είχε εξετάσει διάφορες επενδύσεις μεταξύ των οποίων τη συμμετοχή της στο εμπορικό κέντρο Smart Park, αλλά και την εξαγορά της Trastor ΑΕΕΑΠ που τελικά κατέληξε σε έτερο αμερικανικό όμιλο. Σημειώνεται ότι ο κ. Γομόπουλος πέραν της ενασχόλησης του με την εξεύρεση ακινήτων και ξενοδοχείων για την Hines στην Ελλάδα, αποτελεί τον fund manager των δύο Hines European Development Fund με δραστηριότητα σε χώρες όπως η Ιρλανδία,  και η Ιταλία. Σε δηλώσεις του στις ΗΠΑ στο παρελθόν, με αφορμή την τοποθέτησή του στην Ελλάδα, ανέφερε πως η Hines πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνει τις αναπτυξιακές και επενδυτικές της δραστηριότητες στη χώρα, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μεταμορφώνεται και η είσοδος της Hines και άλλων ποιοτικών θεσμικών διεθνών παραγόντων θα προωθήσει περαιτέρω αυτήν τη μεταμόρφωση».

Επισημαίνεται τέλος ότι η επίσημη είσοδος της Hines στην ελληνική αγορά ακινήτων -στην οποία ακούγεται ότι είναι διατεθειμένη να επενδύσει έως και 500 εκατ. ευρώ εφόσον προκύψουν ικανοποιητικές ευκαιρίες- έρχεται να προστεθεί σε σειρά μεγάλων επενδυτών που έχουν ήδη πάρει «θέση» στην Ελλάδα και αναμένουν την διευθέτηση του ζητήματος με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και την αναζήτηση ευκαιριών με επίκεντρο τον κλάδο του τουρισμού και του Real Estate.

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ