Τον τουρισμό του βουδισμού προωθεί έντονα η Ινδία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από χώρες με μεγάλους βουδιστικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, ως μέρος μιας στρατηγικής για την τόνωση των ξένων τουριστικών αφίξεων.

Ειδικότερα, η Ινδία δεν διοργανώνει μόνο ένα διεθνές βουδιστικό συνέδριο κάθε έτος, αλλά αναπτύσσει επιθετικά και αυτό που αποκαλεί το Βουδιστικό Circuit, το οποίο συνδέει βασικούς χώρους που σχετίζονται με την κληρονομιά της θρησκείας, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

“Λαμβάνουμε ένα μικρό αριθμό βουδιστών τουριστών μόλις 0,005%  του συνολικού βουδιστικού πληθυσμού στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι ένας βασικός προορισμός προσκυνήματος εκατομμυρίων Βουδιστών σε όλο τον κόσμο “, δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου τουρισμού, στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου τουρισμού, η Ινδία έχει εγκρίνει πέντε έργα ύψους 3,61 δισ. Ρουπιών (περίπου 5,5 εκατ. δολάρια) και έχει επίσης συνεργαστεί με την International Finance Corp. του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων οργανισμών για την ανάπτυξη της υποδομής γύρω από το Βουδιστικό Circuit.

Καθώς η Ινδία και η Ιαπωνία προσπαθούν να προωθήσουν τα διμερή ταξίδια και τον τουρισμό με στόχο την τριπλασιασμό ινδών και ιαπωνικών τουριστών τα επόμενα πέντε χρόνια, η προώθηση του βουδιστικού τουρισμού είναι μια από τις διάφορες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση περισσότερων Ιαπώνων στην Ινδία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το τουριστικό γραφείο του νοτίου ασιατικού έθνους στο Τόκιο χρηματοδότησε τις επισκέψεις 10 ιαπωνικών ταξιδιωτικών πρακτόρων, ηγετών της κοινής γνώμης και δημοσιογράφους για το διετές Διεθνές Βουδιστικό Κονκλάβιο το 2014 και κάλεσε έξι ιαπωνικούς ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες να παρευρεθούν ξανά στο συνέδριο το 2016.

Το πρώτο Ινδο-Ιαπωνικό Συμβούλιο Τουρισμού και η σύνοδος κορυφής Ινδίας-Ιαπωνίας για τον τουρισμό διεξήχθησαν επίσης στο Νέο Δελχί το 2016 για να διερευνήσουν ευκαιρίες για επέκταση των ταξιδίων και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου τουρισμού, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών από την Ιαπωνία στην Ινδία το 2016 ανερχόταν σε 208.847, σε σύγκριση με μόλις 29.032 το 1981, αντανακλώντας την ανάπτυξη επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.