Σύνταξη: tourismtoday.gr

Παρά την έλλειψη χιονιού τις τελευταίες εβδομάδες, η τουριστική βιομηχανία στις Άλπεις της Αυστρίας είναι αισιόδοξη για την επερχόμενη υψηλή περίοδο του Φεβρουαρίου.

Η πτώση της θερμοκρασίας και οι τελευταίες χιονοπτώσεις, αναθερμαίνουν την κίνηση.
«Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά για τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Martin Stanic, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αυστρίας.
Παραδοσιακά πολλοί Γερμανοί παραθεριστές περνούν τις χειμερινές τους διακοπές στις Αυστριακές Άλπεις, αυτόν τον μήνα.»

Αύξηση 3% στις διανυκτερεύσεις για τη σεζόν

Τα ξενοδοχεία στις Αυστριακές Άλπεις αναμένουν ότι οι εποχικές πωλήσεις φέτος θα είναι περίπου οι ίδιες με το 2019.
Ο κρατικός οργανισμός μάρκετινγκ Switzerland Tourism ανέφερε αύξηση 3% στις διανυκτερεύσεις για τη σεζόν μέχρι σήμερα, παρά τις ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, «μεσοπρόθεσμα τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης του όγκου του χιονιού», λέει η Anna Burton, οικονομολόγος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (WIFO).

Σύμφωνα με τους Αυστριακούς εμπειρογνώμονες για τον καιρό της Geosphere Austria, από το 1961 δεν υπήρξε ποτέ τόσο λίγο χιόνι που κάλυπτε μόνο ένα μικρό τμήμα της Αυστρίας μεταξύ των Χριστουγέννων και της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, όσο ήταν στην αλλαγή του έτους 2022/2023.

Αβέβαιο το μέλλον για τα χιονοδρομικά

Στα χαμηλά υψόμετρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπάρχουν χιονισμένες πλαγιές.
Όπως υπογραμμίζει η Anna Burton περίπου το 70% των χιονοδρομικών κέντρων της Αυστρίας βρίσκονται στα 1.700 μέτρα ή κάτω. Και με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς μέχρι το 2050, η χειμερινή λειτουργία τους δεν είναι πλέον εγγυημένη.

«Αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα, έχουμε πρόβλημα στην πλειονότητα των χιονοδρομικών κέντρων», είπε.

Ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών μειώνεται επίσης με αβέβαιες συνθήκες χιονιού, πρόσθεσε, κάτι που επηρεάζει τα ξενοδοχεία στην Αυστρία.

Ο πληθωρισμός απειλεί επίσης να βλάψει περαιτέρω τις κρατήσεις, στις Αυστριακές Άλπεις.
Σύμφωνα με έρευνα του WIFO, οι μισοί από τους Γερμανούς και Αυστριακούς χειμερινούς παραθεριστές θέλουν να ξοδέψουν το ίδιο ποσό ή λιγότερα αυτή τη σεζόν σε σχέση με την προηγούμενη.