του Χάρη Ντιγριντάκη

Ορυμαγδός νέων επενδυτικών projects κυοφορείται αυτή την περίοδο στο χώρο του τουρισμού, που συνεχίζει να αποτελεί τον πιονέρο της άνθησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με μεγάλο αγκάθι την έλλειψη προσωπικού.

Στην προμετωπίδα νέων αστικών ξενοδοχειακών συμφωνιών εισέρχεται η Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν θέση νέοι αλλά και παλαιότεροι παίκτες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δρόμο των deals εισέρχεται το ξενοδοχείο Nikopolis στην περιοχή της Θέρμης στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 5 αστέρων πρώην Kempinski λέγεται ότι πέρασε στον όμιλο του επιχειρηματία κ. Τέλη Μυστακίδη του δισεκατομμυριούχου εμπόρου μετάλλων του οποίου η περιουσία του ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.

Ακούγεται επίσης ότι ο κ. Μυστακίδης ενδιαφέρεται και για την απόκτηση έτερων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, ενώ στο μικροσκόπιο του είχε εισέλθει έκταση που ανήκει στον όμιλο Σαββίδη.

Με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη κυοφορούνται νέα επενδυτικά projects που φιλοδοξούν να αλλάξουν τον ρου της φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες ο Όμιλος Electra Hotels πλειοδότησε έναντι του Ομίλου Μήτση σε διαγωνισμό για την απόκτηση οικοπέδου φιλέτου επί της οδού Τσιμισκή.

Ειδικότερα ο διαγωνισμός διεξήχθη από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ΕΚΥΟ, και αφορά στην αξιοποίηση του σημαντικού οικοπέδου των 1.346 τ.μ., στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή.

Υπογραμμίζεται ότι το οικόπεδο βρίσκεται πλησίον της ΧΑΝΘ, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, στο οποίο επί πολλά χρόνια λειτουργεί υπαίθριο πάρκινγκ. Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο οικόπεδο έχουν στο παρελθόν διενεργηθεί διαγωνισμοί που όμως απεβησαν άκαρποι.

Τούτων δοθέντων ο όμιλος Electra ενισχύει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά το Electra Palace στην οδό Αριστοτέλους δρομολογεί την ανέγερση νέου 5 αστέρων ξενοδοχείου, αυτή τη φορά πλησίον στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αναβαθμιστεί ριζικά.

Την ίδια στιγμή η Brown Hotels μεταθέτει για τα τέλη του 2024 το άνοιγμα των 2 ξενοδοχείων της στην πρωτεύουσα του Βορρά. Το Lighthouse θα είναι 4 αστέρων και 200 δωματίων στο κτίριο που έχει αποκτηθεί πλησίον των δικαστηρίων, ενώ το Brown που θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα ως μονάδα 5 αστέρων στο κτίριο του Mediterranean College θα έχει δυναμικότητα έως 70 δωματίων.

 

Μπαράζ Εγκρίσεων

Τη σκυτάλη παίρνει η ελληνική περιφέρεια όπου τελείται ένα μπαράζ εγκρίσεων για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Καλαμάτας ενέκρινε την αλλαγή χρήσης ενός διώροφου διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Αντίστοιχα, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενέκρινε την ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δημιουργία ενός 4 αστέρων ξενοδοχείου στα Γουβιά.

Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία 33 δωματίων και πέντε bungalows από τη «ΤΖΕΝΕΣΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΙΚΕ». Παράλληλα, εγκρίθηκε η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 212 κλινών, στην περιοχή Κατελλάνοι Χλωμού της Κέρκυρας από την «Αγιος Γεώργιος ΑΞΤΕ».

Την έγκριση της μελέτης «Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων (γεωτεμάχιο 1.097,95 τ.μ.)», σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός του οικισμού Ημεροβίγλι, του Δήμου Θήρας, φερόμενης ιδιοκτησίας κ Ε. Καφούρου, έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η μαρίνα στον Αστακό

 

Την ανάπτυξη μιας μαρίνας mega yachts υψηλών προδιαγραφών στον Αστακό σχεδιάζει η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Ανώνυμη Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.

To έργο αφορά στην ανάπλαση περιοχής, συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων, στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών, όπως αναφέρεται στον σχετικό φάκελο.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει, κατά βιώσιμο τρόπο, 1.150 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ο φορέας επένδυσης σκοπεύει να υλοποιήσει στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου τη μεγαλύτερη μαρίνα φιλοξενίας mega yachts της Μεσογείου και με την επένδυση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενα ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, bungalows και ένα Κέντρο Θαλασσοθεραπείας, Αναζωογόνησης και Ευεξίας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το project του δήμου Πρέβεζας, που αναμένεται να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια σύνθετη τουριστική επένδυση αειφορικού χαρακτήρα η οποία θα αναπτυχθεί σε έκταση 198.649 στρεμμάτων. Το έργο, βάσει σχεδιασμού, θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο (κύριο κατάλυμα) που θα αποτελείται συνολικά από 91 δωμάτια διαφόρων τυπολογιών δυναμικότητας 220 κλινών, 12 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες διαφόρων μεγεθών με ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους και πισίνες δυναμικότητας 84 κλινών, 30 μονάδες glamping χωρητικότητας 60 κλινών και 15 bungalows χωρητικότητας 60 κλινών, καθώς και ένα Κέντρο Θαλασσοθεραπείας, Αναζωογόνησης και Ευεξίας, ένα Κέντρο Συνεδριάσεων, παραθαλάσσια εστιατόρια και καταστήματα τοπικών προϊόντων.

Ο κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο, η επένδυση αφορά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό οργανωμένου υποδοχέα υψηλών προδιαγραφών αισθητικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός αναδυόμενου προορισμού – πρότυπο που θα προσελκύσει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ταξιδιώτες.