Όλες οι πλαστικές σακούλες, κύπελλα καφέ, καλαμάκια και σκεύη θα απαγορευτούν στο σύμπλεγμα νησιών της Ιταλίας Τρέμιτι, από αύριο και οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα από 50€ έως 500€.

Οι νέοι κανόνες, που επιβλήθηκαν από τον δήμαρχο του αρχιπελάγους Antonio Fentini, στόχο έχουν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα πλαστικών σωματιδίων που βρέθηκαν στο νερό γύρω από τα νησιά.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι το αρχιπέλαγος είναι προστευόμενη περιοχή.
«Μέρα με τη μέρα βλέπουμε ανθρώπους να σκοτώνουν τη θάλασσα μας και έπρεπε να κάνουμε κάτι αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ωστόσο, το πλαστικό μπορεί να μην προέρχεται από τα νησιά Τρέμιτι, καθώς τα ρεύματα φέρνουν συχνά πλαστικά σωματίδια προς τα νησιά, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Το πλαστικό είναι ένα καυτό θέμα στον ταξιδιωτικό κλάδο αυτή τη στιγμή. Η Hurtigruten, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει ως στόχο να είναι η πρώτη εταιρία κρουαζιέρας χωρίς πλαστικά.

Θα απαγορεύσει όλα τα περιττά πλαστικά μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλαμάκια, των γυαλιών και των τσαντών, έως τις 2 Ιουλίου.

Το Heathrow σχεδιάζει τότε να διερευνήσει πώς να εφαρμόσει ένα σύστημα επαναχρησιμοποίησης για να βοηθήσει σταδιακά να εξαλειφθούν τα φλιτζάνια μιας χρήσης, καθώς και άλλα πλαστικά αντικείμενα, όπως τα καλαμάκια.