Μια νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Θεοφανώ και στο πλαίσιο απονομής του ετήσιου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2),στις 17.00-19.00.

Η θέσπιση του νέου αυτού θεσμού ξεκινά φέτος ιδιαίτερα δυναμικά με τη συμμετοχή των δυο βραβευμένων δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, το ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, σε διάλογο με κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Mary Mc Aleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας και Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne, και η Chiara Saraceno, Επίτιμο Μέλος Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ αποτελεί ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς.

Καθώς το φετινό βραβείο επικεντρώνεται στην Επιστήμη, η συζήτηση έχει ως στόχο να εμβαθύνει σε αυτή τη θεματική, ώστε να συμβάλει στην τόνωση του ρόλου της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η προσέγγιση του ζητήματος θα γίνει από διαφορετικές σκοπιές: επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και ευημερία.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγ. Stefan Schepers, μέλος της Διοικούσας Επιτροπήςτου Ιδρύματος Θεοφανώ.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του διαλόγου για ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας και την ευημερία, την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Πρόγραμμα (17:00-19:00)

  • Χαιρετισμός
    Μαργαρίτης Σχοινάς
    Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής
  • Καλωσόρισμα και αναφορά στους στόχους της Στρογγυλής Τραπέζης
    Καθ. Stefan Schepers
    Συντονιστής | Mέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ (Βέλγιο)
  • Κεντρική ομιλία
    Dr Uğur Şahin & Dr ÖzlemTüreci
    Βραβευθέντες, BioNTech (Γερμανία)
  • Επιστήμη και το Κοινό Καλό
    Mary Mc Aleese
    πρ. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (Ιρλανδία)
  • Επιστήμη και καινοτομία
    Maria-Luisa Poncela
    πρ. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας (Ισπανία)
  • Επιστήμη, εκπαίδευση και πολιτισμός
    Georges Prevelakis
    Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία)
  • Επιστήμη και ευημερία
    Chiara Saraceno
    Επίτιμο Μέλος CollegioAlberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία)

Πρακτικές Πληροφορίες

  • Η συμμετοχή στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης είναι δωρεάν και η εγγραφή είναι απαραίτητη.
  • Στην εκδήλωση μπορούν να παρευρεθούν μόνο άτομα που φέρουν βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ:https://forms.gle/n6qpTAKc2wdhkhaL9
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε livestreaming στο επίσημο website και στα social media του Ιδρύματος Θεοφανώ www.theophano.eu

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ»

Το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» απονέμεται στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους δρ.U ğur Şahin και δρ. Özlem Türeci.

Το βραβείο εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό.

Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να προβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Και η συνεισφορά αυτή της επιστήμης αναγνωρίζεται στη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δρ. Uğur Şahinκαι δρ. ÖzlemTüreci – δυο επιστήμονες- παράδειγμα προς μίμηση που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπως και την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδημοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη μα σε όλη την Ανθρωπότητα.