Σε μια κυκλική συστοιχία γύρω από το ιερό νησί της Δήλου, βρίσκεται τοποθετημένη η αιγαιοπελαγίτικη πολυνησία των Κυκλάδων, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα από 147 νησιά και νησίδες που καταλαμβάνουν 2.051  χιλιόμετρα ακτογραμμής και μια ιστορία 10.000 χρόνων.

Με περισσότερα από 242 ιστορικά, γεωλογικά, οικολογικά, αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά αξιοθέατα, 77  Μουσεία και συλλογές, 47 φυσικά τοπία μοναδικού γεωλογικού πλούτου και 96 περιοχές NATURA 2000 με 1.600 είδη φυτών και  πάνω από 200 καταγεγραμμένα ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είδη, οι Κυκλάδες παρουσιάζουν ένα μοναδικό ενδιαφέρον ως τουριστικός προορισμός, για ταξιδιώτες κάθε είδους.

Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηρακλειά, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι και Δήλος. Επίσης ο νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου, οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος (ή Αμοργοπούλα), το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, το Γλαρονήσι, το Ρευματονήσι, το Αβολαδονήσι, το Τραγονήσι, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι.

Με οργανωμένη την ανθρώπινη παρουσία στις Κυκλάδες να εντοπίζεται στην 8η χιλιετία π.Χ. , οι Κυκλάδες αποτέλεσαν ένα σημαντικό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.

Ξεχωριστή είναι η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, που με την πάροδο των ετών διαμορφώθηκε έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της. Η σοφή απλότητα των κατασκευών, με την καθαρότητα των μορφών και την ανεπιτήδευτη λιτότητα τους έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Ξεχωριστά δείγματα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής αποτελούν οι εκκλησίες της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτήν της Παραπορτιανής στη Μύκονο, οι πέτρινοι, συνήθως ασβεστωμένοι ανεμόμυλοι, τα λαξεμένα από συμπαγές ηφαιστειακό υλικό, «υπόσκαφα» σπίτια της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, καθώς και οι περιστερώνες της Τήνου και της Άνδρου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην Ερμούπολη της Σύρου  και τη Χώρα της ‘Ανδρου, δύο πόλεις  μοναδικής νεοκλασικής ομορφιάς.
Με πολλούς εκπροσώπους των παραδοσιακών τεχνών, να προέρχονται από τις Κυκλάδες (οι ζωγράφοι Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γκύζης, Γιάννης Γαΐτης και οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς και  Δημήτριος Φιλιππότης και άλλοι), οι Κυκλαδίτες έχουν να επιδείξουν μια μακρόχρονη ιστορία σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Στην μαρμαρογλυπτική ξεχωρίζουν η Τήνος η ‘Ανδρος, η Νάξος και η Πάρος, στην καλαθοπλεκτική η Τήνος, στη ναυπηγο-ξυλουργική η Σύρος και τα Κουφονήσια, στην υφαντική η Μύκονος, η Νάξος, η Κέα και οι Μικρές Κυκλάδες, στην τέχνη του ψηφιδωτού η Ίος, στην κεραμική η Κύθνος, η Νάξος και η Σίφνος, στην ξυλογλυπτική η Αμοργός, στο χτίσιμο της πέτρας και στην κεραμιδοσκεπή η Κέα.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κυκλαδίτικο πολιτισμό, με γλέντια να διοργανώνονται σε κάθε νησί προς τιμήν των τοπικών προστατών αγίων, αλλά και της Παναγιάς, μιας κεντρικής μορφής στη θρησκευτική λατρεία των Κυκλαδιτών( όπως αποκαλύπτουν και τα αναρίθμητα προσωνύμια της).

Η Κυκλαδική γη παράγει ένα πλήθος προιόντων με τα τυροκομικά, το μέλι και τα κρασιά της να είναι φημισμένα σε όλη την  Ελλάδα. Η κοπανιστή της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου, η τυροκαυτερή της Νάξου, η γραβιέρα της Νάξου και της Τήνου, το χλωρό τυρί της Σαντορίνης, το Σαν Μιχάλη της Σύρου, το αρσενικό της Νάξου και της Σίκινου, η πετρωτή της ‘Ανδρου και της Τήνου, το μαλαχτό τυρί της ‘Ανδρου και  το (α)σκοτύρι της Ίου, είναι μόνο μερικές από τις παραλλαγές των τυροκομικών προιόντων, που αποτελούν ένα αγαπημένο έδεσμα των Κυκλαδιτών. Στον τομέα των κρασιών ξεχωρίζουν η Σαντορίνη και η Πάρος, με λευκές ποικιλίες όπως αϊδάνι, αθήρι, μονεμβασιά, και κόκκινες όπως η μανδηλαριά. Φημισμένοι είναι οι παραδοσιακοί σαντορινιώτικοι τύποι κρασιού  όπως το μπρούσκο, το νυχτέρι και το «λιαστό» δυνατό κρασί βινσάντο.

Ακολουθεί μια συνοπτική των πιο δημοφιλών προορισμών στις Κυκλάδες:

ΑΜΟΡΓΟΣ

Στο ανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων  βρίσκεται το ήσυχο νησί της Αμοργού , ένας προορισμός για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την αυθεντικότητα. Το νησί φημίζεται, μάλιστα για τα θεραπευτικά του φυτά και τα βότανα.

ΑΝΑΦΗ

Ένα γραφικό νησάκι ανατολικά της Σαντορίνης , άθικτο από τη σύγχρονηυ τουριστική ανάπτυξη και με πλούσια λαική παράδοση.

ΑΝΔΡΟΣ

Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο, με έκταση 373 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που χάρη στην καταπληκτική αρχιτεκτονική της έχει χαρακτηριστεί δίκαια ως «πλωτό μουσείο πολιτισμού». Όσοι βρεθούν εκεί, αξίζει να επισκεφθούν το διεθνώς φημισμένο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, καθώς και τα δύο ενετικά της κάστρα.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Τοποθετημένη στο  κέντρο των Κυκλάδων, είναι παγκοσμίως γνωστή για το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο της, το αρχαιότερο της Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται και το φημισμένο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

ΔΗΛΟΣ

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος των Κυκλάδων και ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας, στην οποία βρίσκεται η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

ΙΟΣ

Γνωστή ως το σημείο όπου βρίσκεται ο τόπος ταφής του Ομήρου, η Ίος διαθέτει 86 χιλιόμετρα ακτογραμμής της, εκ των οποίων τα 32 είναι αμμουδιές.

ΚΕΑ

Με μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα, η ΚΕΑ αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πεζοπορία και όχι μόνο.

ΚΙΜΩΛΟΣ

Πατρίδα της διάσημης φώκιας Μονάχους Μονάχους, η Κίμωλος βρίσκεται  ανάμεσα στη Σίφνο και τη Μήλο, και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για γαλήνιες διακοπές.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Διάσημα για τις πάμπολλες σπηλιές που υπάρχουν στις ακτές τους τα Κουφονήσια προσφέρουν στον επισκέπτη τοπία εκπληκτικής ομορφιάς.

ΜΗΛΟΣ

Γνωστή σε όλο τον κόσμο για το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης η Μήλος διαθέτει μερικά από τα πιο διάσημα σπήλαια της Ελλάδας όπως το Κλέφτικο, τη σπηλιά του Παπάφραγκα, το Σαρακήνικο και τις  Αρκούδες τις  ξακουστές Κατακόμβες των χριστιανών.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Διεθνώς αναγνωρισμένη ως ο πιο κοσμοπολίτικος προορισμός της Ελλάδας για την ξέφρενη διασκέδαση της, η Μύκονος κρύβει και μια άλλη πλευρά που την ανακαλύπτει κανείς στους γραφικούς οικισμούς της αλλά και στα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά της τοπία.

ΝΑΞΟΣ

Το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος διαθέτει μια σειρά από σημαντικά ιστορικά μνημεία , όπως το ιερό του Απόλλωνα αλλά και μια ανθηρή αγορά τοπικών προιόντων, ειδών λαικής τέχνης (υφαντά, καλάθια, κεραμικά) και κοσμημάτων καθώς και μια εξαιρετική τοπι8κή κουζίνα.

ΠΑΡΟΣ

Έχοντας βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο προσκήνιο της καλοκαιρινής νυχτερινής ζωής, η Πάρος είναι επίσης ονομαστή για τις πάμπολλες και πεντακάθαρες παραλίες της που καλύπτουν κάθε είδους προτιμήσεις. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει παραλίες με κόσμο, ερημικές, με σκιά ή χωρίς, με άμμο ή με βότσαλο, με ρηχά η βαθιά νερά κ.ά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Έχοντας γεννηθεί μέσα από μια ηφαιστειακή έκρηξη 80.000 χρόνια πριν , η Σαντορίνη είναι γνωστή παγκοσμίως για το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα της. Μην ξεχάσετε να θαυμάσετε τη θέα από το Ημεροβίγλι , να επισκεφθείτε το μοναστήρι του προφήτη Ηλία και τον διατηρητέο οικισμό της Οίας, αλλά και να δοκιμάσετε το φημισμένο «μπρούσκο» της.

ΣΕΡΙΦΟΣ

Αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, η Σέριφος αποτελεί ένα φυσικό μπαλκόνι στο αιγαίο παρέχοντας θέα προς όλα τα γύρω νησιά – Κύθνο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη διάσημη μονή των Ταξιαρχών αλλά και το Βενετσιάνικο Κάστρο της.

ΣΙΦΝΟΣ

Διαθέτοντας μια από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, αυτή του Πλατύ Γιαλού ( η οποία είναι βραβευμένη με την Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Σίφνος προσφέρει στον ταξιδιώτη μια μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και μια εκπληκτική θέα από το λόφο του Αρτεμώνα.

ΣΥΡΟΣ

Με μια έκταση 86 τετραγωνικών χιλιόμετρων και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις Κυκλάδες (20.000 κάτοικοι) η  Σύρος αποτελεί το γεωγραφικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Ο ταξιδιώτης  αξίζει να επισκεφθεί αξιοθέατα όπως το Κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου, το  Πανκυκλαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Κυκλάδων καθώς και τις μαγευτικές παραλίες της Ποσειδωνίας.

ΤΗΝΟΣ

Θρησκευτικό σημείο αναφοράς για όλο τον ορθόδοξο κόσμο, η Τήνος φιλοξενεί την εκκλησία της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας, του πρώτου αρχιτεκτονικού μνημείου της νεότερης Ελλάδος, του οποίου την εικόνα προσκυνούν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστών. Νησί καλλιτεχνών, επίσης, αποτελεί πατρίδα γλυπτών και ζωγράφων όπως ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Σώχος, ο Γύζης και ο Λύτρας.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ένα μικρό νησάκι 600 κατοίκων , αλλά ανεπανάληπτης ομορφιάς. Ξεχωρίζουν το μεσαιωνικό κάστρο της, καθώς και παραλία της Αγκάλης που περικυκλώνεται από κατακόρυφους βράχους.