Την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και να μάθει για την ιστορία των Εβραίων της πόλης, είχε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC) Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Τον κ. Μορατίνος υποδέχτηκε o Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ μαζί με τον υψηλό προσκεκλημένο των Ηνωμένων Εθνών, παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κ.Μορατίνος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μουσείο το οποίο χαρακτήρισε «φανταστικό», βλέποντας τεκμήρια και ακούγοντας για την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων για τον εκτοπισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του Εβραϊκού πληθυσμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, στη διάρκεια δηλώσεων του, ανέφερε πως το μουσείο είναι γεμάτο «συλλογική μνήμη του ανθρώπινου γένους» με τον ίδιο να λέει πως αισθάνεται πολίτης του κόσμου.

Όπως δήλωσε, οι ισπανικές του καταβολές τον κάνουν να αισθάνεται πιο κοντά στους συμπατριώτες του, τους ισπανοεβραίους, σεφαραδίτες, «που απελάθηκαν σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της Ισπανικής Ιστορίας και που τους υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας έναν ιστορικό δεσμό με την Ισπανία και μια πολύ σημαντική κοινότητα».

 

«Επισκεφτήκαμε αυτό το μουσείο για να αποδώσουμε τιμή σε αυτούς που χάθηκαν στο πιο απάνθρωπο, στο πιο φρικιαστικό γεγονός της ιστορίας του ανθρώπινου είδους, το Ολοκαύτωμα… Δεν έχουμε ευθύνη μόνο να κοιτάζουμε στο παρελθόν αλλά έχουμε ευθύνη να προσπαθούμε να κάνουμε και έναν καλύτερο κόσμο. Και η ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτές οι τραγικές και δραματικές στιγμές να μη συμβούν ποτέ ξανά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Γ.Γ του ΟΗΕ.

Επισήμανε πως όλοι πρέπει να είναι σε απόλυτη εγρήγορση, πρέπει να καταδικάσουν, πρέπει να αποκηρύξουν, πρέπει να ασχοληθούν, ώστε οποιοδήποτε είδος αντισημιτισμού δεν θα αναπαραχθεί ποτέ ξανά.

Καταλήγοντας τη δήλωση του, ο κ. Μορατίνος επανέλαβε το «καμία ανοχή στον αντισημιτισμό» που διατύπωσε και χθες, στη διάρκεια της παραλαβής του 4ου πανευρωπαϊκού Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που απονεμήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Σχοινάς: Δεν θα ανεχτούμε να ξανανοίξουν σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας

«Ευρώπη και ΟΗΕ μαζί, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των Εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σημειώνοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε να ξανανοίξουν σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας», υπογράμμισε πως τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να απειλήσει την Ειρήνη που χτίστηκε στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, σε αυτό το μικρό Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του, κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος. Περιμένουμε με ανυπομονησία, το νέο μεγάλο μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι ένα νέο τοπώνυμο της πόλης αλλά και μια νέα κοιτίδα ιστορικής μνήμης, όχι μόνο για τους Εβραίους αυτής της πόλης αλλά για τους Εβραίους όλης της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας ανέφερε πως το «Ποτέ Ξανά» πρέπει να το κρατήσουμε στη μνήμη μας, να το συμπληρώσουμε και να το λέμε πια, «το Ποτέ Ξανά είναι τώρα!».

Κεφαλογιάννη: Υποχρέωση όλων μας να μην ξεχάσουμε

«Είναι υποχρέωση όλων μας να μην ξεχάσουμε και να τιμούμε πάντα με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί, μια από τις συγκλονιστικότερες και τραγικότερες στιγμές της ανθρωπότητας που ήταν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως είπε, η μνήμη και η απόδοση τιμών δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους Εβραίους, αλλά με κάθε άνθρωπο που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και που θέλει να αισθάνεται ότι η ταυτότητα του είναι σεβαστή από όλους τους άλλους.

Επισήμανε ακόμα πως η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να χαθεί, για να καταλήξει:

«Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, είναι σημαντικό ότι στηρίζουμε ως Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, είναι σημαντικό όμως να παραμείνει και το μουσείο αυτό που έχει αναφορά σε αυτήν την μεγάλη κοινότητα, που πολλά πράγματα ακόμα και σήμερα, της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, οφείλονται στη δουλειά και στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων που δυστυχώς έφυγαν, αλλά άφησαν πίσω τους πολύ, πολύ ισχυρό, το αποτύπωμα τους».