Στο επίκεντρο της Arabian Travel Market (ATM) 2024, θα βρεθεί ο εξερχόμενος τουρισμός της Ινδίας, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 143,5 δισ. δολ., ετησίως έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με έκθεση των Booking.com και McKinsey, το 70% των Ινδών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιλέγουν κοντινούς προορισμούς, ενώ το ένα τρίτο επιλέγει προορισμούς στη Μέση Ανατολή.

Τα ΗΑΕ είναι ο κορυφαίος περιφερειακός προορισμός και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με το DET, η Ινδία είναι η κορυφαία αγορά προέλευσης του Ντουμπάι, με 1,9 εκατ. επισκέπτες τους πρώτους 10 μήνες του 2023. Η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε 7,5 εκατ. επισκέπτες μέχρι το 2030.

Για να καταδειχθεί το τεράστιο μέγεθος και η πιθανή ανάπτυξη της εξερχόμενης αγοράς της Ινδίας, επισημαίνει ότι πριν από την πανδημία το 2019, οι Ινδοί πραγματοποίησαν 26,9 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό, με την έκθεση να προβλέπει ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 50 εκατ.

Η κ. Danielle Curtis, διευθυντικό στέλεχος της Arabian Travel Market, δήλωσε: «Η έκρηξη στα εξερχόμενα ταξίδια από την Ινδία οφείλεται κυρίως στην αναδυόμενη μεσαία τάξη. Το 2020, μόνο 37 εκατ. νοικοκυριά είχαν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως και 35.000 δολ., αλλά λόγω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά στα 177 εκατ.”

Ο UNWTO αναγνωρίζει την Ινδία ως μία από τις τρεις κορυφαίες αγορές εξερχόμενων αγορών με την ταχύτερη ανάπτυξη στον κόσμο. Μέχρι το 2030, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες της Ινδίας θα εκτιμώνται στα 410 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο ο όγκος των Ινδών ταξιδιωτών που ενθουσιάζει τους προορισμούς της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με έρευνα της Acko Insurance, η πλειονότητα των Ινδών ταξιδιωτών που απάντησαν ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν έως και 7.000 δολ. σε διεθνή ταξίδια.

Ένας άλλος λόγος που έχει ήδη αναφερθεί είναι η εγγύτητα των κρατών του Κόλπου, το Ντουμπάι είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός πόλης για τους Ινδούς ταξιδιώτες, μόλις τρεις ώρες πτήσης από τη Βομβάη.

Επιπλέον, η αυξημένη συνδεσιμότητα και τα οικονομικά αεροπορικά ταξίδια από τις πόλεις της δεύτερης βαθμίδας αυξάνουν επίσης τη ζήτηση, ιδιαίτερα τις απευθείας πτήσεις με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.

«Και με πάνω από 8,5 εκατομμύρια Ινδούς ομογενείς που εργάζονται επί του παρόντος στο ΣΣΚ, τα επαγγελματικά ταξίδια και η ψυχαγωγία, αναμφίβολα θα στηρίξουν αυτήν την ανάπτυξη», πρόσθεσε η Curtis.

Σημειώνεται πως η ATM 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαΐου στο DWTC Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.