Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στο λυκαυγές της νέας κυβέρνησης, οι ευκλεείς πόθοι της ασφαλιστικής αγοράς φαίνεται ότι βρίσκουν ευοίκοα ώτα.

Σε μια περίοδο που αναμένονται οι εξαγορές : 2 ασφαλιστικών εταιρειών, της Ορίζων από την Interamerican και της Υδρογείου από ιταλικό όμιλο επιχειρήσεων, και 3 στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα των Ανασφάλιστων Οχημάτων βαίνει προς επίλυση, αναζητούνται Φορολογικά Κίνητρα για τον κλάδο ζωής και δη τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ενώ αναζητείται διεύρυνση στο κίνητρο Ασφάλισης Κινδύνων Κατοικιών μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Είναι κοινός τόπος ότι για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική αγορά έχει υψηλές προσδοκίες από μια νέα κυβέρνηση, καθώς πολλά από τα ζητήματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση βρίσκονται σε πορεία αναζήτησης νομοθετικών λύσεων, με στόχο να μειωθεί το «ασφαλιστικό κενό» των νεοελλήνων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να επαυξηθεί συνάμα η ασφαλιστική συνείδηση τους.

Επίσης οι υπουργοί που ενδιαφέρουν την ασφαλιστική αγορά, Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας κ. Αντώνης Γεωργιάδης μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλογλου, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι «παλιοί γνώριμοι» της αγοράς δεδομένου ότι στον κύκλο συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με την κυβέρνηση, πολλάκις είχαν συζητήσει τα συγκεκριμένα θέματα με τους προαναφερόμενους Υπουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε σύγχρονες λύσεις, σε δυο τουλάχιστον θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά. Στην ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών από το κίνδυνο του σεισμού και άλλων φυσικών φαινομένων και στην ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των ομαδικών προγραμμάτων με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε ότι αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών υπάρχει στο τραπέζι η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ ωστόσο το περιεχόμενο της κάλυψης είναι ακόμη ζητούμενο και συνιστά μία πρόκληση για τον κλάδο καθώς θα πρέπει να καταρτισθεί μία τεχνικά άρτια ρύθμιση ώστε να «δουλέψει».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι καθώς έχει δοθεί από την πολιτεία σχετική δέσμευση, η ΕΑΕΕ έχει επεξεργαστεί πρόταση «η οποία θα έχει ολιστικό περιεχόμενο άρα πιο προστατευτικό για τον πολίτη, προβλέποντας την ασφάλιση των κατοικιών έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών, και ειδικότερα έναντι (πλέον του σεισμού) πλημμύρας, καταιγίδας, θύελλας, δασικής πυρκαγιάς».

Στο φορολογικό επίπεδο θα υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο 2022 η ΕΑΕΕ υπέβαλε στον τότε και σημερινό Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Π. Τσακλόγλου, μελέτη ανεξάρτητου οίκου (ΕΥ), η οποία χαρτογραφεί τη νομοθετική πρακτική στον τομέα αυτό σε ευρύ δείγμα ευρωπαϊκών χωρών.

Κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι φορολογική ανισότητα, ανάλογη με την ελληνική, δεν συναντάται σε άλλο κράτος της ΕΕ και ότι η υφιστάμενη διαφοροποίηση λειτουργεί εις βάρος των πολιτών, στο βαθμό που περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές του στην επαγγελματική συνταξιοδοτική αποταμίευση. Σύμφωνα με προφορικές διαβεβαιώσεις, θα υπάρξει μελλοντικά ρύθμιση με την οποία θα εξορθολογίζεται η υφιστάμενη κατάσταση. Η αγορά δεν μπορεί παρά να περιμένει οριστική διευθέτηση του θέματος.

Τέλος με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΑΕΕ θα ανοίξει το θέμα των ΣΔΙΤ στην υγεία καθώς οι ασφαλιστές προωθούν την ιδέα της συμπληρωματικότητας της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην υγεία.

H αγορά

Εν τω μεταξύ, σε τροχιά ανάπτυξης συνεχίζει ο ασφαλιστικός κλάδος. Ήδη ποσοστιαία άνοδο 8,5%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αγγίζοντας τα 1,67 δισ. ευρώ, για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Από το σύνολο των ασφαλίστρων, τα 801,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ασφαλίσεις ζωής, ενώ τα 867,6 εκατ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 6,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν ανοδικά στο 10,2%.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 12.3% φθάνοντας τα 407,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σημείωσε άνοδο 6,7% για να διαμορφωθεί στα 116,6 εκατ. ευρώ.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος για το τετράμηνο υποχώρησε, κατά 1.4%, στα 277,05 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ισχυρή άνοδο κατά 29,4% κατέγραψε ο κλάδος των ασθενειών, φθάνοντας τα 155,07 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα χερσαία οχήματα με άνοδο 15,6% στα 91,37 εκατ. ευρώ και οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών με αύξηση 14,2% στα 616,47 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 1,5% φθάνοντας τα 251,19 εκατ. ευρώ.

Για τον Απρίλιο του 2023, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΕΕ., η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ζωής αυξήθηκε κατά 15,6% για να διαμορφωθεί στα 233,6 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών κινήθηκε ανοδικά κατά 13,4% φθάνοντας τα 434,7 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι ασφαλίσεις ζωής, για τη συγκεκριμένη περίοδο, υποχώρησαν κατά 1,6% στα 95.8 εκατ. ευρώ, οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά 44,7% για να ανέλθουν στα 94.8 εκατ. ευρώ. Τέλος ο κλάδος διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 7,7% φθάνοντας τα 32.9 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, για τον μήνα Απρίλιο, ξεχωρίζει η απόδοση του κλάδου ασθενειών, ο οποίος κατέγραψε άνοδο 54,5% στα 46,24 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε ο κλάδος χερσαίων οχημάτων με αύξηση 12,1% στα 2,423 εκατ. ευρώ και ο κλάδος γενικής αστικής ευθύνης με άνοδο 17,5% στα 10,8 εκατ. ευρώ.