Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπέμψει τη Μάλτα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ), λόγω της εμπλοκής του προγράμματος της Golden Passports σε παράνομες υποθέσεις.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η χορήγηση ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε αντάλλαγμα επενδύσεις χωρίς γνήσιο σύνδεσμο με το κράτος μέλος της αντίκειται στη νομοθεσία της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «η χορήγηση της ιθαγένειας της ΕΕ σε αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς γνήσιο δεσμό με το οικείο κράτος μέλος δεν είναι συμβατή με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πρόγραμμα Citizenship by Investment (CIP), γνωστό και ως Golden Passport, επιτρέπει σε ξένους πολίτες να αποκτήσουν υπηκοότητα στη Μάλτα, υπό τον όρο ότι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνεισφέρουν οικονομικά στη χώρα αυτή επενδύοντας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα βρέθηκε συχνά στο προσκήνιο αφού συμπεριλήφθηκε πολλές φορές σε παράνομες ενέργειες, όπως αναφέρουν οι αρχές στη Μάλτα.

Ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Μάλτα παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, προσφέροντας υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς γνήσιο δεσμό με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Η Μάλτα δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να τερματίσει το πρόγραμμα Golden Passport.
Οι αρχές της ΕΕ, καλούν συνεχώς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εκτελούν τέτοια προγράμματα να τα τερματίσουν το συντομότερο δυνατό αφού θεωρηθούν ότι ανοίγουν την πόρτα στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη διαφθορά καθώς και άλλες παράνομες υποθέσεις.

Η Μάλτα κλήθηκε αρκετές φορές να τερματίσει το Πρόγραμμα Golden Passport της.
Στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Επιτροπή απηύθυνε επίσημη ειδοποίηση στη Μάλτα, καλώντας την κυβέρνηση της να τερματίσει το πρόγραμμα.
Μια άλλη επιστολή εστάλη στις 9 Ιουνίου 2021, ενώ στις 6 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στη Μάλτα.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλε το πρόγραμμα Golden Passport για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αρχές της Μάλτας δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της Επιτροπής.
Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει νομική προσφυγή κατά της Μάλτας για το σύστημα Golden Passport.

Προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του συστήματος Golden Passport της Κύπρου, μετά την ερευνητική έκθεση του Al Jazeera με την ονομασία «The Cyprus Papers», η οποία έφερε στο φως αποδείξεις ότι από αυτό το πρόγραμμα ωφελήθηκαν και εγκληματίες.