Οι Ισπανοί της Barcelo, οι Γάλλοι και ο Τούρκος επενδυτής για το King’s Palace

 
Σε Μέκκα του ξενοδοχειακού Real Estate μετατρέπεται η Αθήνα. Δεκάδες Funds και ξενοδοχειακοί όμιλοι ερίζουν για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα, η οποία παραδόξως εν μέσω οικονομικής κρίσης τείνει να γίνει το επενδυτικό trend της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι κοινός τόπος ότι ξένοι οίκοι έχουν στο μικροσκόπιο τους εδώ και καιρό, την αγορά του τουριστικού Real Estate όχι μόνο της Αττικής αλλά όλης της χώρας. Πρόκειται για πλάνα που εδράζονται στην δημιουργία υπεραξιών μέσω ακινήτων αλλά και για επενδυτικά projects που βρίσκονται σε φάση όσμωσης και αναμένεται να εκτιναχθούν τη στιγμή που θα προχωρήσουν οι Τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων.

Και όλα τούτα την ίδια ώρα που αναπτύσσεται ραγδαία ο θεσμός της ανάπτυξης υπό την ανοχή της πολιτείας παράνομων κατοικιών τύπου Airbnb τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξέλιξη που θεωρητικά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών projects. Στην πράξη όμως όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο προορισμός είναι εξόχως θελκτικός για τα portfolio μεγάλων αλλά και μικρότερων παικτών της ξενοδοχειακής αγοράς.

Κλασσικό παράδειγμα έκρηξης επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την 50ετή εκμίσθωση του ιστορικού King’s Palace και μετέπειτα κτιρίου της ΑΤΕ που δεσπόζει στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου πλησίον της Πλατείας Συντάγματος. Οι ενδιαφερόμενοι 7 και οι εξελίξεις θα «τρέξουν» άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για : την εταιρεία Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία, King George κ.α.) που ελέγχει ο όμιλος Λασκαρίδη, τον όμιλο Μουσαμά (Crown Plaza, Holiday Inn), τoν Toύρκο επενδυτής Varyat (σε συνεργασία με την εταιρεία Salp), την Ισπανική Barcelo, τον Γάλλο επιχειρηματία Poissee με ξενοδοχεία σε Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο, την Αthenaeum Hard Rock με τους επιχειρηματίες Π. Κελέση και Γ. Ανδρικόπουλου, (άνοιξαν πρόσφατα το Athenaeum Grand Hotel στη Λεωφόρο Συγγρού), ενώ προσφορά έχει καταθέσει και η κα Καλλιόπη Χαριτωνίδου.

Υπογραμμίζεται ότι το διαγωνισμό πραγματοποιεί το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας και σύμφωνα με την διαδικασία την άλλη εβδομάδα ανακηρύσσεται ο προτιμητέος επενδυτής και κατόπιν οι 3 πρώτοι θα κληθούν να αντιπροτείνουν προσφορά. Σημειωτέον ότι ο επενδυτής που θα αναλάβει τη μακροχρόνια διαχείριση του πρώην κτιρίου της ΑΤΕ, το οποίο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, στη γωνία Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2 στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτει 9 ορόφους και συνολική επιφάνεια 13.244 τ.μ., θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαια περί τα 10 εκατ. ευρώ και πλέον για τη μετατροπή του σε μονάδα 5 αστέρων. Το ακίνητο είχε κτιστεί προς το τέλος της δεκαετίας του ’50 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη και λειτουργούσε αρχικά το ξενοδοχείο King’s Palace.

Athens Ledra
Ο 5ος πλειστηριασμός ήταν και ο ακροτελεύτιος για το Landmark ξενοδοχείο που δεσπόζει εδώ και πολλά έτη στη λεωφόρο Συγγρού. Αυτή τη φορά το «ρεαλιστικό» ελάχιστο τίμημα του πλειστηριασμού (10 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από την προηγούμενη φορά) από την Alpha Bank, ανέδειξε πλειοδότη. Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines, που δια του εκπροσώπου της στην Ελλάδα κ. Πολ Γομόπουλου πρόσφερε το ποσό των 33,5 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες το management της μονάδας πρόκειται να αναλάβει ο ξενοδόχος κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης ο οποίος φέρεται να ήταν παρών και στη σχετική χθεσινή διαδικασία. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη ο κ. Διασκαλαντωνάκης αναζητά το Brand το οποίο μέσω Franchise θα δώσει τον απαραίτητο «χαρακτήρα και ύφος» στο σημερινό Athens Ledra που χρήζει ανακαίνισης η οποία εκτιμάται από γνώστες της αγοράς ότι θα κοστίζει 10 εκατ. ευρώ περίπου (κυρίως λόγω του γεγονότος ότι για ένα έτος κλειστό). Πάντως το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα κυμανθεί ανάλογα με την επιλογή κατηγορίας της μονάδας. Ως γνωστόν ο κ. Δασκαλαντωνάκης συνεργάζεται στα Βαλκάνια με τον όμιλο Starwood η οποία εξαγοράστηκε από την Marriott.

Eδώ και καιρό ήταν εμφανές ότι η Hines είχε εντάξει στο μικροσκόπιο της την ελληνική αγορά. Προσπαθούσε εδώ και τέσσερα χρόνια να τοποθετηθεί στην αγορά ακινήτων της χώρας μας, καθώς και σε αυτή των ξενοδοχείων με υψηλές υπεραξίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Hines με partner τον κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη είχε ενδιαφερθεί αρχικά για το Capsis στη Ρόδο και αργότερα για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, καθώς και για το Hilton της Αθήνας. Είχε, επίσης, καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια Στέγγου για την εξαγορά του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

King George
Αναφορικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ξενοδοχείο  King George, η ιδιοκτήτρια Eurobank κατέγραψε το κατ’ αρχήν άνευ δεσμευτικού χαρακτήρα ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την πώληση του ξενοδοχείου. Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα και αφού κριθεί η φερεγγυότητα των ενδιαφερομένων, θα προχωρήσει η διαδικασία με τους συμμετέχοντες.

Εγχώριες εταιρείες επενδύσεων, Grivalia, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ακούγονται έντονα για τη σπουδή που έχουν αναφορικά με πιθανή πώληση του King George, για το οποίο πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση της ΛΑΜΨΑ του ομίλου Λασκαρίδη, η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχείο του Συντάγματος για 10+10 έτη. Και αυτό διότι βάσει συμφωνητικού με τη Eurobank διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει το ισόποσο της υψηλότερης προσφοράς προκειμένου να αποκτήσει την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου ή να μην προσφέρει το συγκεκριμένο τίμημα και να αποχωρήσει.
Ιδρύματα

Εν τω μεταξύ, τις διαδικασίες για τη λειτουργία τριών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί το Ιδρυμα «Mπάγκειος Επιτροπή» σε ιδιόκτητα ακίνητα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται επί της πλατείας Ομονοίας και το έτερο πλησίον της πλατείας Βαρβακείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης του κτιρίου δίπλα στη Βαρβάκειο επί της οδού Αρμοδίου 12. Πρόκειται για κτίριο 4 ορόφων με χρήση και ξενώνα-ξενοδοχείου.

Ως ελάχιστη διάρκεια απόσβεσης της επένδυσης έχουν εκτιμηθεί τα 15 χρόνια και επομένως η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 20 χρόνια. Για ξενοδοχειακή χρήση προορίζονται και τα κτίρια που στέγαζαν στην πλατεία Ομόνοιας τα πρώην ξενοδοχεία «Μέγα Αλέξανδρος» και «Μπάγκειον», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που παρείχε το ίδρυμα προς τον Δήμο Αθηναίων.

Ταυτόχρονα η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή προετοιμάζει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή της στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μπορεί να συνδυάζει τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στους ορόφους με εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενέκρινε, ήδη, τους όρους της οικονομοτεχνικής μελέτης της εταιρείας ARDH Tουριστικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις Αθηνών ΙΚΕ, για την αξιοποίηση με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης του κτιρίου με υπόγειο, ισόγειο, 3 ορόφους υπέρ του ισογείου και δώμα επί των οδών Μητροπόλεως 78 και Αιόλου, ιδιοκτησίας κληροδοτήματος «Δημητρίου Στίνη» που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτιρίου με βάση τους ειδικότερους όρους, αναφέρεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το ισόγειο και κατοικία – τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους ορόφους. Για τη λειτουργία του κτιρίου και την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού σημειώνεται ότι απαιτείται η υλοποίηση γενικών εργασιών αποκατάστασης. Το ύψος του προϋπολογισμού του επενδυτικού προγράμματος εκτιμάται σε 655 χιλ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Για την αποπεράτωση των εργασιών ορίζεται χρονικό διάστημα 3 ετών από την υπογραφή της μίσθωσης. Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται στα 20 χρόνια ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα σε 6.250 ευρώ. να αξιοποιηθεί το ακίνητο με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Αστέρας
Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της «ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ» αλλά και στα μέλη του Δ.Σ. -όπου καταγράφηκε το μωσαϊκό επιρροής των νέων μετόχων- υπήρξε όπως αναμένετο την περασμένη εβδομάδα.   Στη θέση του κ. Πολυχρόνη Γριβέα τοποθετείτε από τους νέους μετόχους ο κ. Jeffrey Macdonald, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή έως ότου ο νέος Αστέρας ανοίξει τις πύλες του, πιθανότατα υπό τη σκέπη της Four Seasons.

Ο κ. Macdonald διαθέτει εικοσαετή διεθνή εμπειρία στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης ακινήτων έχοντας ήδη περάσει από την Ikos Development (θυγατρική της Oaktree Capital), τον Όμιλο Libra, και τη Lamda Development.

Ως γνωστόν την ανακαίνιση και ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης πραγματοποιεί η κατασκευαστική Άκτωρ ΑΤΕ. Όπως ανακοίνωσε η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, οι εργασίες ανακαίνισης/ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος αποφασίστηκε μεταξύ των συμβαλλομένων εταιρειών να έχει τελεσφορήσει έως την 24η Απριλίου 2018 και το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 68.4 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο ανάπτυξης αποσκοπεί στην ανάδειξη του Αστέρα Βουλιαγμένης σε προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς και περιλαμβάνει:
– Τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά», των 8 bungalows, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Ο νέος «Αρίων» θα αποτελέσει το “πετράδι του στέμματος” του Αστέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες, και θα αποτελείται από 102 δωμάτια (132 σήμερα), καθώς και 20 σουίτες των 450 τ.μ. Το «Ναυσικά» θα αποτελείται από 132 δωμάτια (162 σήμερα), και 22 σουίτες, με επιφάνεια από 75 έως 180 τμ. Και στις δυο μονάδες θα υπάρχουν σύγχρονοι συνεδριακοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων.
– Τη δημιουργία 13 πολυτελών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου “Αφροδίτη”.  Το ύψος των κατοικιών δεν θα υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα, καθώς ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι μόλις 0,2.
– Τα έργα αναβάθμισης περιλαμβάνουν επίσης το χώρο της παραλίας και το πάρκο. Εν συνόλω οι εγκαταστάσεις θα καταλάβουν έκταση 56.000 τ.μ.

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

(pressntigri@gmail.com)