Σύνταξη: tourismtoday.gr

Προκαταρκτική έρευνα κατά της FTI Touristik για ενδεχόμενη καθυστέρηση της διαδικασίας χρεοκοπίας, διενεργεί η εισαγγελία στο Μόναχο. Εξετάζει αν ο ταξιδιωτικός όμιλος διατηρήθηκε τεχνητά στη ζωή μέχρι την επίσημη κήρυξη πτώχευσης.

Ήδη, η εισαγγελία του Μονάχου έλαβε μήνυση κατά των επικεφαλής Karl Markgraf (CEO) και Lars Creutzmann (CFO) του αφερέγγυου ταξιδιωτικού ομίλου.

Η ανώτατη εισαγγελέας Anne Leiding επιβεβαίωσε πώς «μας υποβλήθηκε μια πρώτη μήνυση από ιδιώτη κατά των διευθύνων συμβούλων της FTI για καθυστέρηση αφερεγγυότητας.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση. Ωστόσο, μια καταγγελία δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα ξεκινήσει έρευνα».

Αποτελεί κοινή πρακτική στις πτωχεύσεις εταιρειών η εξέταση της υπόθεσης από τον εισαγγελέα. Εστω και χωρίς ποινική μήνυση, η εισαγγελία ειδοποιείται σε περίπτωση πτώχευσης όλων των εταιρειών, δηλαδή αν κινηθούν διαδικασίες αφερεγγυότητας στο πολιτικό δικαστήριο. Στη συνέχεια ξεκινάει τις λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις. Μετά από αυτές θα ληφθεί απόφαση για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα.

Εάν μια εταιρεία είναι αφερέγγυα ή υπερχρεωμένη, έχει το πολύ 21 ημέρες για να καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο αρμόδιο δικαστήριο. Εάν η αίτηση έχει υποβληθεί πολύ αργά, θα ελεγχθεί για την ζημιά που έχει προκληθεί.
Στην περίπτωση της εταιρείας του Μονάχου, πρέπει να αποδειχθεί πότε ακριβώς έγινε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

Ωστόσο, η εμπειρία του Thomas Cook δείχνει πώς τέτοιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Συχνά διαρκούν αρκετά χρόνια.
Μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, κινήθηκε διαδικασία για καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας, η οποία διακόπηκε μόνο περίπου δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2022, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Φρανκφούρτης.