Μια ξεχωριστή θέση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νέων Καλινδοίων έλαβε ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου (Mammuthus meridionalis),  μετά την παρουσίαση της μοναδικής εργαστηριακής του αποκατάστασης.

Η αναπλ. Καθηγήτρια Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής των παλαιοντολογικών ερευνών στην περιοχή των Καλινδοίων, παρουσίασε το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εύρημα, μετά την αποκατάστασή του από τον Νίκο Μπαχαρίδη με χρηματοδότηση του Δήμου Λαγκαδά. Είναι η πρώτη φορά που Δήμος χρηματοδοτεί τις παλαιοντολογικές έρευνες, όπως επεσήμανε η ίδια, γεγονός που επέτρεψε τη διάσωση του χαυλιόδοντα ο κίνδυνος καταστροφής του οποίου ήταν άμεσος.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά μίλησε για τις παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος μας στην περιοχή των Καλινδοίων, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο επιστημονικό έργο και να συνδράμει στην ανάδειξη τόσο των παλαιοντολογικών όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης ΦΟΠ στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, προχώρησε η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση των Παλαιοντολογικών ερευνών στα Νέα Καλίνδοια (Καλαμωτό) και την ανάδειξη των απολιθωμάτων στο Μουσείο.