Σύνταξη: tourismtoday.gr

Προσφυγή κατά της ισπανικής εταιρίας αεροδρομίων Aena, κατέθεσε η Ryanair, αντιδρώντας στα σχέδια της πρώτης να προχωρήσει σε αύξηση των τελών αεροδρομίου από το επόμενο έτος.

Σε ανακοίνωσή του ο αερομεταφοράς χαμηλού κόστους προειδοποίησε ότι η Aena απειλεί με την κίνηση αυτή τη ζωτικής σημασίας αεροπορική συνδεσιμότητα της Ισπανίας, που είναι η μεγαλύτερη για τον ισπανικό τουρισμό μετά τον Covid.

Επιπλέον επισήμανε ότι κατέθεσε επίσημα προσφυγή κατά των προσπαθειών της Aena να παρακάμψει την απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης το 2021 για πενταετές πάγωμα των τελών στα ισπανικά αεροδρόμια.

Η εταιρία, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 40 αεροδρόμια στην ηπειρωτική Ισπανία και τα νησιά της, προτείνει αύξηση 4,09% τον Μάρτιο του 2024 σε 10,35 ευρώ από 9,95 ευρώ ή 40 σεντς λόγω του πληθωρισμού και των σημαντικών αυξήσεων στο κόστος.

Σημειώνεται ότι τα τέλη “πάγωσαν” φέτος και μειώθηκαν κατά 3,17% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εκπροσωπος της Aena υπογράμμισε «Τα τέλη αεροδρομίου Aena δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων. Αυτά κατέγραψαν ισχυρές αυξήσεις το 2022 και το 2023, 15,2% και 42% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την εξέλιξη των χρεώσεων της Aena.

Από την αρχή της πανδημίας, η Aena προώθησε σειρά από κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να τονώσει την ανάκαμψη της κίνησης, τα οποία από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2023 είχαν ως αποτέλεσμα εκπτώσεις στις αερολιμενικές χρεώσεις ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Έντι Γουίλσον, υποστήριξε: «Μόνο αυτό το καλοκαίρι, η Ryanair αύξησε τη χωρητικότητά της στην Ισπανία κατά 12% και φέτος θα λειτουργήσει πάνω από 40 εκατομμύρια θέσεις από και προς την Ισπανία σε 740 διαδρομές προς όφελος της ισπανικής οικονομίας, των κατοίκων της και των τουριστών.

Στην περίπτωση που η Aena  προχωρήσει σε αυτήν την αύξηση των χρεώσεων, αυτό θα σημαίνει ότι οι αερολιμενικές χρεώσεις θα αυξηθούν σε κάθε αεροδρόμιο της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών νησιωτικών περιοχών όπως τα Κανάρια Νησιά και οι Βαλεαρίδες, όπου η αεροπορική σύνδεση είναι απαραίτητη για τις τοπικές κοινωνίες.