Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Boeing  βρίσκεται σε κλοιό ελέγχου από όλες τις πλευρές, μετά το ατύχημα με την έκρηξη στον αέρα της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα και στους επιβάτες της πτήσης, σε μια εξέλιξη που δεν προμηνύει τίποτα καλό για την Boeing. Το FBI τους ενημέρωσε ότι μπορεί να είναι θύματα εγκλήματος και έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν.

Η εφημερίδα Seattle Times παραθέτει αποσπάσματα από επιστολή που έστειλε ειδικός σε θέματα υποστήριξης θυμάτων στο γραφείο του FBI στο Σιάτλ σε έναν από τους επιβάτες.

«Ως Ειδικός Θυμάτων στο Τμήμα του Σιάτλ, επικοινωνώ μαζί σας γιατί σας έχουμε αναγνωρίσει ως πιθανό θύμα εγκλήματος. Αυτή η υπόθεση βρίσκεται υπό έρευνα από το FBI. Μια ποινική έρευνα μπορεί να είναι μια μακρά επιχείρηση και για πολλούς λόγους, δεν μπορούμε να σας πούμε για την πρόοδο της αυτή τη στιγμή», επισημαίνεται στην επιστολή.

Αρκετοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου και άλλων μελών του πληρώματος, έχουν ανακριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένους από τους επιβάτες της πτήσης πιστεύει ότι σύντομα το FBI θα πάρει καταθέσεις και από τους ταξιδιώτες που επέβαιναν στην πτήση.

Όλα τα μάτια στραμμένα στην Boeing

Η φήμη της Boeing έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Με αναφορές για άλλες αεροπορικές εταιρείες που επίσης βρήκαν χαλαρά μπουλόνια στα αεροσκάφη 737 MAX, οι μέθοδοι παραγωγής και οι SOPs της κατασκευάστριας εταιρείας βρίσκονται πλέον υπό την παρακολούθηση των αρμόδιων αρχών.

Τα νομικά προβλήματα της Boeing θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αφού αναφέρθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει αν δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί μετά τις δύο συντριβές των 737 MAX της Lion Air και της Ethiopian Airlines.

Γιατί η Boeing μπαίνει στο στόχαστρο του FBI μετά το ατύχημα στην Alaska Airlines

Η Boeing είχε υπογράψει τον διακανονισμό ύψους 2,5 δις δολαρίων μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα του 737 MAX, και οι όροι και οι προϋποθέσεις του την υποχρέωσαν να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης που θα την εμπόδιζε να εξαπατά τις ρυθμιστικές αρχές.
Το περιστατικό με την Alaska Airlines συνέβη στις 5 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της συμφωνίας αναστολής δίωξης.

Δυσαρεστημένες αεροπορικές εταιρείες

Η συζήτηση γύρω από τα ελαττώματα παραγωγής και όλες οι πρόσφατες οδηγίες που εκδόθηκαν σχετικά με το αεροπλάνο έχουν επίσης ανησυχήσει τις αεροπορικές εταιρείες. Αρκετοί αερομεταφορείς ποντάρουν το μέλλον τους στις έγκαιρες παραδόσεις των αεροσκαφών 737 MAX, τα οποία αναμένουν να κατασκευαστούν χωρίς δομικές ατέλειες.

Αμέσως μετά το περιστατικό με την έκρηξη της Alaska Airlines, αρκετοί αερομεταφορείς αναγκάστηκαν να καθηλώσουν τα αεροσκάφη MAX 9 για επιθεώρηση, με αποτέλεσμα να τους κοστίσει χρήματα για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιρειών θα συναντηθούν εντός των ημερών με το διοικητικό συμβούλιο της Boeing, χωρίς την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της, David Calhoun.