Οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου κάνουν διακοπές, στη Βικτωρία και τη Νέα Νότια Ουαλία. Αλλά ούτε οι Αυστραλοί πλησιάζουν εκεί, προτιμώντας την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ακόμη και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από πυρκαγιές, ο τουρισμός μειώθηκε κατά περίπου 60%, λένε οι τουριστικοί ηγέτες.

Οι απώλειες στην τουριστική βιομηχανία πλησιάζουν ήδη στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το Συμβούλιο Τουριστικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, αναφέρει ότι σε κάποιες περιοχές έχει ακυρωθεί πάνω από το 60% των κρατήσεων. Όσον αφορά τις περιοχές που έχουν πληγεί άμεσα από πυρκαγιές, ο τουρισμός είναι ουσιαστικά μηδενικός.
Μέχρι στιγμής, το ποσοστό ακυρώσεων από διεθνείς επισκέπτες ήταν χαμηλότερο, αλλά το τουριστικό προϊόν της χώρας έχει αναμφισβήτητα λάβει ένα χτύπημα.

“Το ποσό αρνητικής δημοσιότητας στην Αυστραλία στο εξωτερικό δεν μπορεί να παραληφθεί”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Αυστραλιανού Οργανισμού Τουρισμού, Simon Westaway.

Όπως επισήμανε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουν οι ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις. Όπως μια νέα στοχευμένη διαφημιστική εκστρατεία, επισκευές ταχείας υποδομής στις πληγείσες περιοχές και οικονομική υποστήριξη για μικρές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού Simon Birmingham λέει ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να περάσει το σωστό μήνυμα.
“Θα ενημερώσουμε την τουριστική βιομηχανία για τις δράσεις που κάνουμε, ώστε να διορθώσουμε την παραπληροφόρηση που υπάρχει για τη γεωγραφική έκταση αυτών των πυρκαγιών. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η Αυστραλία είναι ακόμα ανοιχτή για δουλειές ,” δήλωσε.