Του Χάρη Ντιγριντάκη

Απόφαση έκπληξη για τον επιβάτη στις αστικές συγκοινωνίες ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση με δεδομένη την απομείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προτείνει στο οικονομικό επιτελείο η τιμή του εισιτηρίου, μετά τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, να στρογγυλοποιηθεί στα 1,20 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο θέλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες, ώστε να πάρουν μηνιαίες και ετήσιες κάρτες. Επισήμανε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, από 1,40 ευρώ η τιμή του εισιτήριου αυτομάτως διαμορφώνεται στα 1,28 ευρώ.

«Καθώς όμως πρέπει να γίνει στρογγυλοποίηση, θα κάνουμε μία πρόταση στο οικονομικό επιτελείο, αντί να πάει στο 1,30 να πάει στο 1,20», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η μείωση τελικά θα βοηθήσει και τα έσοδα του Οργανισμού, διότι θα δώσει ένα κίνητρο στους καθημερινούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να προμηθευτούν ετήσιες, εξαμηνιαίες και μηνιαίας κάρτες».

Υπενθύμισε ότι οι χρήστες καρτών απεριόριστων διαδρομών θα λάβουν πίστωση, για το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες των περιορισμών στις μετακινήσεις, κατά την επόμενη αγορά τους, και πρόσθεσε ότι τώρα δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουλίου παραδίδονται οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, ήτοι οι σταθμοί «Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια», ενώ το σύνολο της επέκτασης (“Μανιάτικα”, “Πειραιάς”, “Δημοτικό Θέατρο”) πιθανότατα το καλοκαίρι του 2022.

Σήμερα, το σταθμό «Αγ. Βαρβάρα» επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον υφυπουργό, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

«Πριν από λίγους μήνες, είχα δεσμευτεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε έτοιμους τους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια.

Για να το καταφέρουμε αυτό, όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε εντατικά», τόνισε, σε δηλώσεις του, μετά την ξενάγηση στο εργοτάξιο του σταθμού ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι κατά την πανδημία του κορωνοϊού οι εργασίες συνεχίστηκαν, με την αυστηρή βέβαια τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.