Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ δεν έχει ανακάμψει πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η χώρα υποδέχθηκε 1,97 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες (-13% από το 2019) που ξόδεψαν περίπου 2,9 δις ευρώ, έναντι 1,3 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η μέχρι στιγμής αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι προέρχεται τόσο από την άνοδο του αριθμού των τουριστών όσο και από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του σεκελ.

Τον Ιούνιο έφτασαν στη χώρα περίπου 323.000 τουρίστες, αυξημένοι σε σύγκριση με τους 244.500 τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Ωστόσο είναι χαμηλότεροι από τους 365.100 που καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2019.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2019, 2,26 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Ισραήλ. Μέχρι το τέλος του έτους, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σε 4,9 εκατομμύρια.

Τις πταίει;

Το υπουργείο εξήγησε ότι η φετινή πτώση οφείλεται στην τουριστών από Ρωσία και την Ουκρανία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από τη σύγκρουση, οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη πιο σημαντική αγορά πηγής για το Ισραήλ, αμέσως μετά τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι τουρίστες στο Ισραήλ, είναι επίσης περιορισμένοι.

Αισιοδοξία για το κλείσιμο της χρονιάς

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται ότι φέτος η χώρα θα υποδεχθεί 3,9 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να άρει τα εμπόδια εισόδου, να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομών και να αυξήσει τη χωρητικότητα διαμονής προσθέτοντας δωμάτια σε ξενοδοχεία για να αξιοποιήσει πλήρως το τουριστικό δυναμικό της χώρας.