Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, στο 3,4% από το 3,1% αρχικά, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόκειται για την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η περιοχή εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον επακόλουθο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της παγκόσμια ανάπτυξης.

Σε ιστορικό υψηλό η απασχόληση

Η οικονομική ανάπτυξη που προέρχεται από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, αποδείχθηκε ισχυρή στο α΄ εξάμηνο του 2022, ενώ η απασχόληση έφτασε σε ιστορικό υψηλό και τώρα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 46%, σε μια αύξηση 3% από τα μέσα του 2021, με τις υπηρεσίες να συμβάλουν στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, αναφέρει η Τράπεζα στο report της.

Ενώ η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του 2022 αποδείχθηκε σχετικά ισχυρή, είναι σαφές ότι η περιοχή οδηγείται σε μία ακόμη καταιγίδα”, τόνισε οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Sanjia Madzarevic-Sujster.

Αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων το 2023

Η τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2023 στην Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία κατά 0,3% στο 2,8%, λόγω των προοπτικών του πληθωρισμού και της υποχώρησης της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, της σύσφιξης των χρηματοδοτικών συνθηκών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν ειχαν παρατηρηθεί ξανά εδώ και πολλά χρόνια, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε στο 25% στη Βοσνία, στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός, που εκτιμάται στο 10,9% το 2022, θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εκτός της Αλβανίας, ενώ θα διαμορφωθεί στο 6,4% το 2023.

Επίσης, η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιβραδύνεται, με την απασχόληση να υποχωρεί εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της αυξημένης αβεβαιότητας.