Σύνταξη tourismtoday.gr

Η πλατφόρμα διαμονής χαμηλού κόστους Hostelworld είδε τις κρατήσεις να αυξάνονται 37% σε 6,5 εκατ. πέρυσι σε σχέση με το 2022.

Τα κέρδη ολόκληρου του έτους (ebitda) 18,3 εκατ. ευρώ υπερέβησαν το ανώτερο όριο της καθοδήγησης της αγοράς μεταξύ 17,5 και 18 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εσόδων ρεκόρ 32% σε ετήσια βάση στα 93,7 εκατ. ευρώ και της ακαθάριστης αξίας συναλλαγών με το ίδιο ποσοστό στα 619 εκατ. ευρώ.

Στην ενημέρωση συναλλαγών για το 2023, η εταιρεία δήλωσε ότι «η συνεχής εκτέλεση της εξαιρετικά διαφοροποιημένης στρατηγικής ανάπτυξης μας επέτρεψε να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή ζήτηση στις βασικές αγορές μας και να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς, μειώνοντας παράλληλα τις επενδύσεις μάρκετινγκ που καταβάλλονται στο χαμηλό όριο του εύρους της καθοδήγησης μας».

Αναφερόμενος στο 2024 ο Gary Morrison, Διευθύνων Σύμβουλος της Hostelworld, υπογράμμισε πώς «ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά με ισχυρή δυναμική και αισθάνομαι πολύ σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε το ιστορικό μας για συνεχή κερδοφόρα ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας.
Μετά το 2024, είμαστε σε ισχυρή θέση να ανταποκριθούμε στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές μας δεσμεύσεις».

Οσον αφορά το 2023 είπε ότι «αυξήσαμε το μερίδιο αγοράς, προσφέραμε έσοδα ρεκόρ και αυξήσαμε τη λειτουργική μόχλευση μέσω ενός συνδυασμού μειωμένων δαπανών μάρκετινγκ (ως ποσοστό των καθαρών εσόδων) και συνεχούς πειθαρχίας του λειτουργικού κόστους για την παροχή ebitda που υπερβαίνει το ανώτερο όριο καθοδήγησης.

Το κόστος μάρκετινγκ ολόκληρου του έτους ως ποσοστό των καθαρών εσόδων μειώθηκε από 51% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 50% σε ετήσια βάση. Αυτό καταδεικνύει την ικανότητα της στρατηγικής μας να αναπτύσσεται μερίδιο αγοράς με ταυτόχρονη μείωση του κόστους μάρκετινγκ.

Τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα ισχυρά χαρακτηριστικά μετατροπής μετρητών του επιχειρηματικού μας μοντέλου και μια νέα διευκόλυνση που συμφωνήθηκε με την Allied Irish Bank τον Μάιο του 2023, μας επέτρεψαν να ενισχύσουμε τον ισολογισμό μας και να μειώσουμε το κόστος τόκων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε αποπληρώσει 5,5 εκατ. ευρώ από την αρχική ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση 7,5 εκατ. ευρώ που είχε αναληφθεί τον Μάιο».

Τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους θα ανακοινωθούν στις 21 Μαρτίου.