Σε μια σημαντική κίνηση για την προώθηση επενδύσεων βιώσιμου τουρισμού στην Αμερική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ενίσχυσε περαιτέρω τη συνεργασία του με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CAF).

Ως μέρος των προσπαθειών τους συνεργασίας, ο UNWTO διοργάνωσε το Σεμινάριο για τις Βιώσιμες Επενδύσεις στο Κίτο του Ισημερινού, παράλληλα με την 68η Περιφερειακή Επιτροπή για την Αμερική . Το σεμινάριο παρείχε μια πλατφόρμα για τους ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να εξερευνήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Πρόσφατα στοιχεία του UNWTO δείχνουν σταθερή ανάκαμψη του τουρισμού σε ολόκληρη την Αμερική, με τις διεθνείς αφίξεις να αγγίζουν το 86% των επιπέδων του 2019 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Αυτή η ανάκαμψη συνδυάζεται με την αναζωογόνηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στον τουριστικό τομέα.

Το 2021, τα εγγεγραμμένα επενδυτικά έργα στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 185% σε σύγκριση με το 2020, ανέρχονται σε συνολική αξία 192,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ΑΞΕ αυξήθηκαν στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 56% από έτος σε έτος και ανακτώντας το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στην Αμερική, η προσέλκυση επενδύσεων που υποστηρίζουν ενεργά την επίτευξή τους είναι ζωτικής σημασίας. Ως εκ τούτου, η θέσπιση ενός ισχυρού πολυμερούς ρυθμιστικού πλαισίου για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων καθίσταται καθοριστική προτεραιότητα.

Το σεμινάριο στο Κίτο είχε στόχο να το αντιμετωπίσει προσκαλώντας υπουργούς τουρισμού, επενδυτές, πολυμερή ταμεία, περιφερειακές οικονομικές κοινότητες, νεοφυείς επιχειρήσεις τουριστικής τεχνολογίας και μέσα ενημέρωσης να μοιραστούν καλές πρακτικές και γνώσεις.

Το σεμινάριο τόνισε τη σημασία των στρατηγικών πλαισίων που διευκολύνουν το κλίμα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αυτά τα πλαίσια στοχεύουν στη διαφύλαξη, προσέλκυση και προώθηση τουριστικών επενδυτικών σχεδίων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων επισημάνθηκε ως ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή βιώσιμων επενδυτικών πλαισίων, την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων. Επιπλέον, η περιφερειακή συνεργασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον εξορθολογισμό των επενδυτικών μηχανισμών βιώσιμου τουρισμού, χρησιμοποιώντας μέσα οικονομικής ανάκαμψης και διαφοροποίησης με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αξιότιμοι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CAF), της fDi Intelligence των Financial Times, της Inter-American Development Bank (IDB) και διάφορων επενδυτών και οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, όπως το ξενοδοχείο Jama Campay, WAYRA (Telefónica), IMPAQTO, UnTours, Maraey, Metropolitan Touring, GHL Hoteles και η Confederación Panamericana de Escuelas de Hotelería, Gastronomía y Turismo. Αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη μοιράστηκαν βιώσιμα επενδυτικά μοντέλα σε καινοτόμες υποδομές, συμβάλλοντας στις συζητήσεις και την ανταλλαγή ιδεών.

Η συνεργασία μεταξύ του UNWTO και του CAF ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, με στόχο την προώθηση και τη διατήρηση των επενδύσεων στον τουρισμό σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, ο UNWTO και το CAF κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση των επενδυτικών κατευθυντήριων γραμμών με τίτλο “Tourism Doing Business”.

Η εναρκτήρια έκδοση, “Επενδύοντας στον Εκουαδόρ”, παρουσιάζει τις ευνοϊκές συνθήκες και τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία στον τουριστικό τομέα του Ισημερινού. Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) επισημαίνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά 2,9% το 2022 και μια αύξηση 21,7% στις ΑΞΕ μεταξύ 2021 και 2022. Επιπλέον, η συνεργασία θα αναπτύξει οδηγούς τουριστικών επενδύσεων για πέντε επιπλέον χώρες: Μπαρμπάντος, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμάς και Ουρουγουάη.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του UNWTO και της Τράπεζας Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θέτει τις βάσεις για ενισχυμένη συνεργασία και αυξημένες επενδύσεις στον αειφόρο τουρισμό σε ολόκληρη την Αμερική. Με την αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής, την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και την προώθηση της επίτευξης των ΣΒΑ, αυτή η συνεργασία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του τουριστικού τομέα στην περιοχή.